Annons

Deras lekplats faller samman

Uppsala ​Hyresgästerna i en fastighet i centrala Uppsala är missnöjda med lekplatsen som de anser är farlig för barnen. Men trots flera påtryckningar gör värden ingenting.

​Omålat trä som börjat ruttna på sina håll, hög fallhöjd från rutschbanan och gunghästar med synliga fästen i marken som man kan snubbla och skada sig på. Så ser verkligheten ut för de 20-tal leksugna barn som bor på en gård på Botvidsgatan i centrala Uppsala.
 –Det är svårt för oss som bor mitt i stan. Vi vill ju att barnen ska kunna vara ute, men här vågar man ju nästan inte släppa dem, säger hyresgästen Camilla Bergström.

Annons
Hon och hennes sambo Jonas har bott på gården sedan 2004, och sedan dess har inte mycket hänt med lekplatsen, enligt dem. Trots att de och deras grannar har påtalat bristerna flera gånger och även vid ett tillfälle gjort en namninsamling bland hyresgästerna.
– Vid ett tillfälle bytte värden sand och vid ett annat målade de lekgrejerna. Men eftersom träet är gammalt får ju barnen stickor ändå.
Nu har grannarna fått nog av det dåliga underhållet.
– Det bor 23 barn här på gården, det är inte okej att nonchalera så många barn. Om man inte kan underhålla lekplatsen är det bättre att ta bort allt, säger Camilla Bergström.
Kent Berg är vd för Uppsala Akademiförvaltning. Han säger sig inte vara insatt i det aktuella fallet.
– Men om det är som du säger så är underhållet dåligt skött av oss. Det måste vi åtgärda.
Enligt honom kommer en upprustning av lekplatsen att ske tidigast till våren.
Camilla Bergström och hennes grannar är inte ensamma om att vara missnöjda med sin lekplats. Enligt en enkät som Hyresgästföreningen skickar ut årligen till hyresgäster i bland annat Uppland och Västmanland ligger lekmiljön i topp över vad man är mest missnöjd med. Hela 44 procent av de tillfrågade uppger att de skulle vilja ha en tryggare lekmiljö för sina barn. 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Kattoaletten blev en ny picknickplats Studenter slipper chockhöjda hyror I Landskrona tar hyresgästerna leken på allvar Studenter riskerar chockhöjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.