Annons

Det blir enklare för pensionärer att söka bostadstillägg

Nyheter Upp till 66 000 pensionärer går miste om det bostadstillägg som de har rätt till. Många tycker att det är krångligt att söka. Pensionsmyndigheten jobbar febrilt med förenklingar.

Pensionsmyndigheten prövar olika vägar att förenkla ansökan:

* Just nu får några pensionärer testa en enklare blankett. Om försöket faller väl ut kan den enklare blanketten bli standard för alla pensionärer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

* Samtidigt pågår försök med telefonhandledning. En handläggare vid Pensionsmyndigheten berättar steg för steg hur pappersblanketten ska fyllas i. Avsikten är att allt ska bli rätt från början – för närvarande behöver tre ansökningar av fyra kompletteras innan utbetalningen kan börja.

* I ett tredje försök ringer Pensionsmyndigheten upp pensionärer som trots låga inkomster inte sökt bostadstillägg. Många avstår därför att de tror att de har för stor förmögenhet för att kunna få tilläget.

– Det har visat sig att folk har vag kännedom om reglerna säger Richard Wirenius vid pensionsmyndigheten. Då kan vi förklara.

Annons
Läs också"Jag vill inte bli uteliggare igen" - Skarp JO-kritik efter många anmälningar om bostadstillägg

Bostadstillägget börjar trappas av vid en förmögenhet på 100 000 kronor, och försvinner helt om förmögenheten uppgår till en halv miljon kronor.

Numera är det ingen myndighet som samlar uppgifter om folks förmögenheter, så det måste man hålla reda på själv.

Däremot har Pensionsmyndigheten uppgifter om nästan alla inkomster, vilket gjort systemet enklare. Tidigare skulle pensionären söka bostadstillägget varje år, men numera håller Pensionsmyndigheten reda på nästan alla förändringar av pensionens storlek.

Läs ocksåSå kan du söka bostadstillägg för pensionärer – följ Hem & Hyras guide för snabbare beslutsök bostadstillägg

Och på Pensionsmyndighetens hemsida finns möjlighet att enkelt och anonymt räkna ut om man har rätt till Bostadstillägg, och i så fall hur stort det blir.

Annons

För närvarande får 264 000 pensionärer bostadstillägg, i genomsnitt 2 500 kronor i månaden. 80 procent av mottagarna är kvinnor.

Maxbeloppet är 4 990 kronor, för den som har högst 13 000 i pension och mindre än 100 000 i förmögenhet.

Riksrevisionen har räknat ut att ytterligare 140 000 pensionärer kan ha rätt till pengarna. Av dessa bor omkring 66 000 i hyreslägenheter. Att äga sin bostad är inget hinder, bostadens värde räknas inte in i förmögenheten.

Läs också 80 000 väntar på bostadstillägg - Pensionsmyndigheten: Vi hinner inte med Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.