HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Det blir enklare för pensionärer att söka bostadstillägg

Nyheter Upp till 66 000 pensionärer går miste om det bostadstillägg som de har rätt till. Många tycker att det är krångligt att söka. Pensionsmyndigheten jobbar febrilt med förenklingar.

Pensionsmyndigheten prövar olika vägar att förenkla ansökan:

* Just nu får några pensionärer testa en enklare blankett. Om försöket faller väl ut kan den enklare blanketten bli standard för alla pensionärer.

Läs ocksåEnsam med alla räkningar

* Samtidigt pågår försök med telefonhandledning. En handläggare vid Pensionsmyndigheten berättar steg för steg hur pappersblanketten ska fyllas i. Avsikten är att allt ska bli rätt från början – för närvarande behöver tre ansökningar av fyra kompletteras innan utbetalningen kan börja.

* I ett tredje försök ringer Pensionsmyndigheten upp pensionärer som trots låga inkomster inte sökt bostadstillägg. Många avstår därför att de tror att de har för stor förmögenhet för att kunna få tilläget.

– Det har visat sig att folk har vag kännedom om reglerna säger Richard Wirenius vid pensionsmyndigheten. Då kan vi förklara.

Läs ocksåNu höjs bostadstillägget för pensionärer – så här söker du

Bostadstillägget börjar trappas av vid en förmögenhet på 100 000 kronor, och försvinner helt om förmögenheten uppgår till en halv miljon kronor.

Numera är det ingen myndighet som samlar uppgifter om folks förmögenheter, så det måste man hålla reda på själv.

Däremot har Pensionsmyndigheten uppgifter om nästan alla inkomster, vilket gjort systemet enklare. Tidigare skulle pensionären söka bostadstillägget varje år, men numera håller Pensionsmyndigheten reda på nästan alla förändringar av pensionens storlek.

Läs ocksåMia, 56, tvingas låna av barnen - blir utan höjt bostadstillägg

Och på Pensionsmyndighetens hemsida finns möjlighet att enkelt och anonymt räkna ut om man har rätt till Bostadstillägg, och i så fall hur stort det blir.

För närvarande får 264 000 pensionärer bostadstillägg, i genomsnitt 2 500 kronor i månaden. 80 procent av mottagarna är kvinnor.

Maxbeloppet är 4 990 kronor, för den som har högst 13 000 i pension och mindre än 100 000 i förmögenhet.

Riksrevisionen har räknat ut att ytterligare 140 000 pensionärer kan ha rätt till pengarna. Av dessa bor omkring 66 000 i hyreslägenheter. Att äga sin bostad är inget hinder, bostadens värde räknas inte in i förmögenheten.

Läs också 40 000 sjukpensionärer missar att söka bostadstillägg Sjuka halkar efter - glöms bort när bostadstillägget höjs för äldre

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.