Annons

Dödsboet blir uppsagt – släktingar vill bo kvar

Landskrona Släktingar till den avlidna hyresgästen har inte betalat hyror på fem månader och har en hyresskuld på 28 395 kronor. Ändå vill de ta över lägenheten. Men både värden och hyresnämnden säger nej.
Foto: Gry Ellebjerg
Trots att de inte betalat hyror på flera månader vill släktingar till dödsboet bo kvar.

Förstahandshyresgästen bodde i en lägenhet i Landskrona tillsammans med sin dotter och sitt barnbarn. När hon dog i oktober förra året uppstod problem med hyresinbetalningar. Värden har lämnat i en ansökan till hyresnämnden i Malmö om uppsägning av dödsboet på grund av uteblivna hyresinbetalningar. Skulden uppges vara över 28 000 kronor.

Barn och barnbarnet till den avlidna kvinnan ska enligt uppgifter till hyresnämnden ha bott tillsammans med sin mamma respektive mormor sedan 2011. Det var dock den avlidna modern som stått på kontraktet. Nu vill barnbarnet ta över lägenheten. I skrivelsen till hyresnämnden framgår att barnbarnet inte vill ”betala hyran för någon annans räkning”. Om däremot hyresvärden skriver över lägenheten på henne skulle hyrorna ha betalats.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden menar att dödsboet inte betalat in sina hyror inom avtalad tid och därför upphör hyresavtalet med dödsboet den 30 juni.

Annons

Nämnden avslår även dödsboets yrkande om att överlåta lägenhetskontraktet till barnbarnet med argumentet att då hyresrätten är förverkad finns det ingen lägenhet att överlåta.

Dottern och barnbarnet till den avlidna kvinnan bestrider nu hyresnämndens beslut och har överklagat till Svea hovrätt. I överklagan hänvisar de till språkliga problem och menar att deras ombud i hyresnämnden inte översatt korrekt till berörda parter. Därför önskar de ett nytt möte med hyresvärden. Denna gången med en tolk som ska översätta korrekt.

Annons
Läs ocksåHyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant”En tvådelad bild. Den ena halvan visa ett skåp, den andra utdrag av skickade sms med meddelande som "Snälla mina möbler", "Snälla ring mig" och "tillbaka mina möbler".
Läs också Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor 63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomiskt Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Stordalens smarta lägenhetsaffärer – äger ett av de största mellanhandsbolagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.