HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Drygt 3 000 nya asylboenden i Mälardalen

Södermanland Runt 3 200 tillfälliga boenden – så många nya potentiella platser för asylsökande finns det i kommunerna runt Mälardalen. I allt från vandrarhem till gamla institutionslokaler.

Länsstyrelserna fick regeringens uppdrag att ”inventera förekomsten av befintliga platser för tillfälliga asylboenden” så sent som 8 oktober. Kommuner, privata aktörer och andra tänkbara uthyrare ombads därefter att utreda vilka resurser de har till sitt förfogande i framtiden. Nu har deras svar skickats in för sammanställning hos länsstyrelsen i Norrbotten.

För Västmanland, Södermanland och Uppsala finns cirka 3 200 platser specificerade. Enligt en mer detaljerad uträkning säkert fler eftersom exakt antal boendeplatser ännu inte uppgetts för varje lokal.

Läs ocksåInga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

Enligt den ursprungliga förfrågan som skickades ut från landshövding Sven-Erik Östberg, omfattade inventeringen boenden i allt från hembygdsgårdar, vandrarhem, campingplatser, gymnastiksalar och/eller lägenheter. I de nu inskickade svaren finns också stor variation på alternativ även om många har behov av varierande grad av upprustning och tillstånd innan de kan användas.

I Eskilstuna, där man sammanlagt kan erbjuda 216 platser, erbjuds bland annat Vilsta sporthotell och Kungvallens idrottsplats. Vandrarhemmet i Flen uppges ha 20 bäddar, i hela kommunen finns över 850 platser. I Älvkarleby rapporteras om ett hotell som inte är i bruk, en nedlagd skola och tomma kontorslokaler med mera.

Uppsala kommun har i nuläget ingenting att erbjuda men Akademiska hus redovisar cirka 1 800 tänkbara kvadratmeter institutions- och kontorslokaler. Drygt hälften med renoveringsbehov av ytskikt.

Läs ocksåStriden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren

Länsstyrelsen i Uppsala skriver i sitt svar att förfrågan också skickats vidare till bland annat Svenska Kyrkan, LRF, Militärregion mitt – att alla inte hunnit svara ännu men att det hålls fortlöpande kontakter.

Sammanställningen för hela landet ska presenteras för Migrationsverket den här veckan.

Fakta: Asylboenden / Södermanland
Ort Antal lokaler Antal boendeplatser
Eskilstuna 5 216
Flen 9 729-856
Gnesta 11 Vissa platser
Katrineholm 0 0
Nyköping 1 60
Oxelösund 1 120
Strängnäs 2 90
Trosa 2 24-36
Vingåker 2 90-100
Summa 33 1329-1468
Fakta: Asylboenden / Västmanland
Ort Antal lokaler Antal boendeplatser
Arboga 4 390
Kungsör 1 100
Köping 1 100
Fagersta 7 144
Norberg 2
Västerås stad *
Skinnskatteberg *
Surahammar 4 82
Hallstahammar 1 40
Sala 10 419
Landstinget *
Summa 30 1275 **

* Inga ytterligare lokaler

** Den totala summan kan vara större då inte antalet boendeplatser angetts för ett flertal lokaler.

Fakta: Asylboenden / Uppsala
Ort Antal lokaler Antal boendeplatser
Tierp 2 110
Knivsta 1 36
Östhammar 1 50
Enköping 2 105
Håbo 3 18
Heby 5 98
Älvkarleby 6 36
Uppsala 0 0
Akademiska hus 2 ?
Läs också Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås Mitt i pengabråket - nu väntar värdar på nya flyktingar: "Det blir dyrt för Migrationsverket"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.