Annons

Du får hyreshjälp – utan att betala

Nyheter Även du som inte är medlem i Hyresgästföreningen kommer framöver att få hjälp med juridiska frågor över telefon. Orsaken är att många som ringer väljer att bli medlemmar.

En av förmånerna med att vara medlem i Hyresgästföreningen är att man kan ringa och få juridisk hjälp över telefon. Frågorna kan gälla allt från vilka rättigheter man har gentemot sin hyresvärd till om man verkligen kan bli vräkt om man har en stojig inflyttningsfest.

Men många gånger är det personer som inte är medlemmar som har lyft luren. Sedan 2011 har föreningen därför bestämt att även dessa ska få hjälp med grundläggande hyresjuridisk information.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Grundkravet för assistens har varit att likartad information redan ska stå att finna på Hyresgästföreningens hemsida.

Under förbundsstyrelsens möte i veckan utvärderades rutinerna för hur man bistår icke-medlemmar med juridisk baskunskap. Man beslutade då att permanent fortsätta hjälpa till i samma utsträckning.

Till skillnad från när en medlem söker svar kopplas icke-medlemmar vidare till medlemsregistret, för att inte belasta den ordinarie hyresjuridiska verksamheten som är till för mer avancerad rådgivning och hjälp.

Annons
Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Huvudskälet bakom att servicen förlängs stavas medlemssiffror. Under fjolåret lockades en femtedel av dem som ringde medlemsregistret till att bli fullvärdiga medlemmar.

Det innebar 2 275 nya medlemskap för föreningen.

– Många av dem som ringer in med den här typen av frågor ser nyttan av att vara medlem, säger Susanne Rickan, nationell medlemsstrateg på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

Även i de fall då personen som söker hjälp inte nappar på erbjudandet om medlemskap tjänar Hyresgästföreningen på att bjuda till lite extra, resonerar förbundsstyrelsen.

Annons

– Det skapar också en goodwill-effekt och vi är angelägna om att även de som inte är medlemmar får ett gott bemötande och en bra känsla för Hyresgästföreningen, säger Susanne Rickan.

Läs också Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.