Annons

Du får hyreshjälp – utan att betala

Nyheter Även du som inte är medlem i Hyresgästföreningen kommer framöver att få hjälp med juridiska frågor över telefon. Orsaken är att många som ringer väljer att bli medlemmar.

En av förmånerna med att vara medlem i Hyresgästföreningen är att man kan ringa och få juridisk hjälp över telefon. Frågorna kan gälla allt från vilka rättigheter man har gentemot sin hyresvärd till om man verkligen kan bli vräkt om man har en stojig inflyttningsfest.

Men många gånger är det personer som inte är medlemmar som har lyft luren. Sedan 2011 har föreningen därför bestämt att även dessa ska få hjälp med grundläggande hyresjuridisk information.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Grundkravet för assistens har varit att likartad information redan ska stå att finna på Hyresgästföreningens hemsida.

Under förbundsstyrelsens möte i veckan utvärderades rutinerna för hur man bistår icke-medlemmar med juridisk baskunskap. Man beslutade då att permanent fortsätta hjälpa till i samma utsträckning.

Till skillnad från när en medlem söker svar kopplas icke-medlemmar vidare till medlemsregistret, för att inte belasta den ordinarie hyresjuridiska verksamheten som är till för mer avancerad rådgivning och hjälp.

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Huvudskälet bakom att servicen förlängs stavas medlemssiffror. Under fjolåret lockades en femtedel av dem som ringde medlemsregistret till att bli fullvärdiga medlemmar.

Det innebar 2 275 nya medlemskap för föreningen.

– Många av dem som ringer in med den här typen av frågor ser nyttan av att vara medlem, säger Susanne Rickan, nationell medlemsstrateg på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Även i de fall då personen som söker hjälp inte nappar på erbjudandet om medlemskap tjänar Hyresgästföreningen på att bjuda till lite extra, resonerar förbundsstyrelsen.

Annons

– Det skapar också en goodwill-effekt och vi är angelägna om att även de som inte är medlemmar får ett gott bemötande och en bra känsla för Hyresgästföreningen, säger Susanne Rickan.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.