Annons

Efter byggstrulet – nu har Caroline flyttat in på vinden

Eksjö Lennart Hägglöf tyckte att han hade kommit på en strålande idé. Varför inte bygga om vindsförråd som ändå inte användes till lägenheter? Men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Det är bostadsbrist i Eksjö och svårt att hitta mark att bygga på i centrum, så jag började fundera på var vi har lokaler som kan byggas om till bostäder, berättar Lennart Hägglöf, projektledare hos kommunala hyresvärden Eksjöbostäder.

Lennart Hägglöf har letat reda på flera olika utrymmen som kan bli bostäder.

Han hittade bland annat ett vindsutrymme på Åvallagatan 1, bara ett par kvarter från Stora torget.

– Några hyresgäster hade lite möbler där, men vinden användes inte särskilt mycket, säger Lennart Hägglöf.

Detsamma gällde husets matkällare, som byggdes om till nya förråd. Tanken var att göra om vinden till åtta lägenheter, ettor på mellan 25 och 30 kvadrat. Genom en lagändring 2014 är det numera tillåtet att bygga små lägenheter på vindar utan krav på hiss.

Så här såg huset ut före ombyggnationen. Då fanns en trea i varje ände på vindsvåningen. Ettorna har byggts mellan dessa.

Men det visade sig finnas andra hinder på vägen. Samhällsbyggnadsnämnden var inte nöjd med de ursprungliga ritningarna, där Eksjöbostäder ville ha dubbelkupor för att släppa in mer ljus i lägenheterna. Bygglovsansökan avslogs.

– Vi fick göra om alltihop. Det tog 1,5 år.

Det har varit många hinder på vägen, men nu är till sist de åtta lägenheterna på vinden klara och projektledare Lennart Hägglöf kan andas ut.

Dessutom kom krav på brandklassade lägenhetsdörrar i hela huset. Eksjöbostäder valde att byta även i grannhusen, sammanlagt 66 dörrar.

Men trots att extra kostnader tillkommit och slutnotan för de nya lägenheterna på vinden landar på cirka sex miljoner kronor så är det fortfarande billigare än att bygga ett helt nytt hus, enligt Lennart Hägglöf.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Fördelen med att bygga om befintliga hus är att stomme, ledningar och sånt redan finns på plats. Nackdelarna är att det är krångligare än att bygga nytt och att hyresgästerna som redan bor i huset blir störda.

De 20 hyresgästerna som redan bodde i huset har fått hyresrabatt under byggtiden som kompensation.

Vid årsskiftet var de nya lägenheterna till sist klara. Samtliga är uthyrda.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Det är skönt att vi kom i mål till sist, säger Lennart Hägglöf.

Takkuporna är nya.

En av de som har flyttat in är Caroline Samuelsson. Hon bodde tidigare i Uppsala men har fått jobb på Höglandssjukhuset, som ligger nära Åvallagatan.

– Så läget är perfekt för min del.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Det blev snabba ryck. Caroline hade inte möjlighet att åka och titta på den 29 kvadratmeter stora lägenheten, utan tackade ja efter att ha sett bilder som Eksjöbostäder mejlade till henne.

Hon tycker att det är smart att göra om utrymmen som inte används till bostäder.

Annons

– Min lägenhet är väldigt charmig med snedtak. Först var det lite kallt på golven eftersom det är en gammal vind. Men hyresvärden kom och fixade det när jag sa till, säger Caroline Samuelsson.

Hur är det att bo högst upp utan hiss?

— Jag tycker att det är bra med lite vardagsmotion, så för min del är det inga problem. Sen förstår jag ju att det kan vara svårigheter för andra.

Eksjöbostäder har tidigare genomfört ett förtätningsprojekt i området Skogshyddan, där källarlokaler byggdes om till tio smålägenheter. Ytterligare ett par projekt är på gång.  Det finns planer på att bygga till en våning på trygghetsboendet Snickaren och i kvarteret Målaren ska en källarlokal byggas om till två lägenheter.

– Sen har vi nog använt alla utrymmen som jag kan komma på, säger Lennart Hägglöf.

 

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.