HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Eksta höjer hyran med 0,9 procent

Halland Från och med 1 mars får Ekstas hyresgäster i Kungsbacka högre hyra.

I december stod det klart att kommunägda Eksta i Kungsbacka ville höja hyran för sina hyresgäster med 2,7 procent.

De runt 2 600 hushåll som berördes av kravet skulle i så fall ha fått se sina månadskostnader stiga med 135 kronor, beräknat på en nuvarande hyra på 5 000 kronor.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen har hyreshöjningen sänkts till i snitt 0,9 procent. För den som har en hyra på 5 000 kronor i månaden innebär det en höjning på 45 kronor. Den exakta hyreshöjningen för varje enskild lägenhet varierar dock från 0-1,5 procent.

Göran Moberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i Västsverige, är nöjd med uppgörelsen.

– Det är en rimlig överenskommelse. Bolaget har fått igenom en tredjedel av sitt ursprungliga krav och det anser vi är ett tillfredställande resultat, säger han.

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

LÄS MER:

Förra året krävde Eksta 2,2 procent i hyreshöjning. Den gången landade höjningen till sist på 1,3 procent.

Här ser du hur mycket andra halländska värdar höjer hyran 2015.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen
Fakta: Ekstas hyror

Redan i dag har Eksta Bostads en av de högsta snitthyrorna bland Västsveriges kommunala värdar, till stor del eftersom man äger många nya hus. Kungsbackabolaget hör också till dem som höjt hyrorna mest den senaste tioårsperioden.

Läs också Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.