Annons

Ellinor väcktes av att råtta sprang på täcket – evakuerad hela sommaren utan sin hund

Nyheter De krafsande ljuden under sängen var inte en dröm – sekunderna senare sprang en råtta rakt över täcket. Saneringen av lägenheten skulle bara ta tre veckor – men har nu förlängts till 15. Och på lägenhetshotellet dit Ellinor Lundstedt evakuerats är inte hunden Simba tillåten.
Foto: Conny Pettersson
I mitten av februari bröts köksbänken bort och en fuktskada uppdagades. Nu tvingas Ellinor Lundstedt bo 15 veckor på lägenhetshotell.

Mardrömmen började en sen kväll hösten 2019. Ellinor Lundstedt på Stora Essingen i Stockholm hade lagt sig för att sova när hon hörde mystiska ljud under sängen.

Först trodde hon att hon drömt. Sekunderna senare behövde hon inte fundera längre, när en råtta kom springande rakt över täcket ovanför henne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det visade sig att råttorna gjort sig hemmastadda under sängen, där de samlat ett litet förråd av frön.

Ellinor Lundstedt tog kontakt med värden – vilket blev starten på en tre år lång karusell av psykiskt lidande, saneringar och tillfälliga evakueringar. Något Hem & Hyra tidigare skrivit om.

En period tycktes gnagarna varit utrotade – sedan hördes springet under golv och väggar på nytt.

Läs ocksåJohan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat saneraHalvkroppsporträtt på Johan Jakobsson, i vinterjacka inomhus framför ett fönster.
Råttfällorna räckte inte för att stoppa ohyran. Här är en av råttorna som Ellinor Lundstedt fångat i köket.

Fukten lösgjorde farligt ämne

I februari plockade värden bort diskbänken i ett försök att åtgärda problemen, vilket gjorde att hon inte kunde använda köket under hela våren. Att laga mat var ändå inte att fundera över – saneringsfirman hade avrått från hantering av livsmedel på grund av risken för bakterierna råttorna sprider.

För två och en halv månader sedan evakuerades Ellinor Lundstedt till ett lägenhetshotell på Lidingö, 15 kilometer bort, efter att miljönämnden klassat hennes enrummare som en ”olägenhet för människors hälsa”.

Annons

Bostaden visade sig vara rejält fuktskadad, råtturin hade trängt in i golvet och ett farligt ämne hade frigjorts ur stommen till följd av vätan.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.
Saneringsfirman avrådde Ellinor Lundstedt från att laga mat på grund av risken för bakterier som råttorna sprider. Tidigare i år bröts köksbänken loss för att komma åt ohyran.

Hunden Simba fick inte följa med

Värden var tvungen att utföra omfattande renoveringar och saneringar i bostaden. Ellinor hade inget annat val än att flytta.

Allra värst: lägenhetshotellet tillät inte Ellinors hund Simba att följa med. Han bor nu i stället hos hennes mamma.

Till en början utlovade värden att evakueringen skulle vara över inom tre veckor. Sedan förlängdes den plötsligt till minst 15 veckor. Tidigast i slutet av augusti kan Ellinor Lundstedt hoppas återvända hem.

– Jag ska fortsätta bo på lägenhetshotellet utan hund, vilket bestämdes utan att fråga vare sig mig eller min mamma.

Orsaken är enligt värden att leveransen av det nya golvet som ska läggas har dragit ut på tiden.

Annons

– Ja, det är segt men det finns inte mycket att göra. Arbetet är pausat under sommaren på grund av semestrar och för att leveransen blir i början på augusti. Det är allt jag vet just nu, säger Ellinor Lundstedt.

Hon är mycket besviken på värden. Dels för att evakueringen förlängts utan att fråga henne, men framför allt för att det tagit sådan tid att åtgärda problemen i lägenheten.

Ända sedan hon flyttade in 2018 har lägenheten luktat illa, vilket hon påtalat. Hon beskriver odören som en kycklingfilé som legat framme hela dagen.

Genom åren har hon även haft återkommande problem med huvudvärk, näsblod och eksem.

– Värden har inte tagit problemen på allvar.

Läs också Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Marcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakueras Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.