HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Råttorna sprang i Ellinors säng – nu tvingas hon bo på lägenhetshotell

Nyheter Det började med mystiska ljud under sängen. Ellinor Lundstedt trodde att hon drömde. Sen kom råttorna springande ovanpå täcket när hon försökte sova. Det blev starten på flera år av problem med skadedjur, fukt och mögel. Nu är Ellinor evakuerad till ett lägenhetshotell på andra sidan stan. Hunden Simba får hennes mamma ta hand om.
Råttor, råtta, råttproblem, Stora Essingen, Ellinor Lundstedt
Foto: Ellinor Lundstedt
Råttfångst. En av de råttor som Ellinor Lundstedt fångat i köket i lägenheten på Stora Essingen. Problemen är så allvarliga att hon nu är evakuerad.

Diskbänken har varit bortplockad sedan februari. Hon har inte kunnat laga mat hemma och bott på hotell i omgångar. Nu tvingas hon bort från sitt hem igen. Om två dagar ska Ellinor Lundstedt evakueras från sin stora etta på knappt 50 kvadrat på Stora Essingen i Stockholm. Hon vet ännu inte var hon ska bo. Förvaltaren ringde nyss och erbjöd henne ett rum på ett lägenhetshotell på Lidingö, på andra sidan stan. Men dit får inte hunden Simba följa med så Ellinor funderar som bäst på hur hon ska göra. Värden undersöker om det kan finnas plats på något annat lägenhetshotell som tar emot djur, medan Ellinor funderar på om Simba kan bo hos Ellinors mamma.

Råttor, råtta, råttproblem, Stora Essingen, Ellinor Lundstedt
Obrukbart kök. I mitten av februari bröts köksbänken bort. En fuktskada uppdagades.

Uppskattningsvis ska hon behöva vara evakuerad i tre veckor medan värden äntligen kommer tillrätta med de stora problemen med fukt, dålig lukt och råttor som varit ett problem i flera år.

Råtta sprang över sängen

Det var en sen kväll hösten 2019 när Ellinor skulle sova som hon hörde något som kröp under sängen. Hon misstänkte att det var råttor men ville inte böja sig ner och titta under sängen. Det behövde hon inte. I nästa sekund kom en råtta springande över sängen där Ellinor Lundstedt låg och försökte sova.

– Jag ringde mamma som bor i närheten. Hon trodde att jag drömde. När jag tittade under sängen dagen efter så hade råttorna samlat frön under sängen.

Råttorna kom tillbaka

Hon hörde av sig till värden och en saneringsfirma ställde ut råttfällor. Det dröjde inte länge innan de fyllde sitt syfte. En rejäl gnagare satt i fällan morgonen därpå. Efter att råttgift och fällor placerades ut så tycktes råttorna vara borta – tills december i fjol. En fälla utan bete var laddad av misstag. Plötsligt slog den igen och i den satt återigen en död råtta.
I kombination med att ljudet av springande råttor under golvet och i väggarna tilltog förstod Ellinor att gnagarna var tillbaka i hennes hem.

– Jag kände mig luttrad. Värden har inte tagit problemen på allvar och ända sedan jag flyttade hit 2018 har jag haft problem med bland annat huvudvärk, näsblod och eksem. Och så luktar det nästan alltid illa. När Jag kommer hem kan det stinka som att jag haft en kycklingfilé framme hela dagen.

Hon uppfattar det som att en del av de dåliga lukterna kommer från en granne, en djurkonservator som även föder upp fåglar, men även från pannrummet under lägenheten. Inget av detta har emellertid utretts.

Råttor, råtta, råttproblem, Stora Essingen, Ellinor Lundstedt
Gnagarna kom tillbaka. Första besvären av råttor hade Ellinor Lundstedt 2019. Sedan kom de tillbaka i höstas. Två år senare.

Ellinor Lundstedt kontaktade Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen. Den sistnämnda gjorde en inspektion. Samma dag hade värden sett till att riva ut diskbänken och kunde konstatera att det var fuktskador i golvet.

Annons

Lukterna av råtturin från köket tilltog och hon började sova i soffan i vardagsrummet. Som många andra har hon sängen i det som tidigare var ett matrum, bredvid köket.
En saneringsfirma gjorde en undersökning som visade på allvarliga råttproblem. Troligen beroende på att gamla stammar som inte plomberats, vilket gett gnagarna tillgång till mat och vatten.

Saneringsfirman försökte täta håligheter i köket för att råttorna inte skulle ta sig in. Men dagen därpå slog en av råttfällorna igen på nytt med ett rejält exemplar som fått sätta livet till. Gnagarna fortsatte att gå i fällorna.

Farligt ämne i bjälklaget

Men problemen slutar inte med råttornas invasion.

Mögeldoften hade tilltagit under hela början av 2022. Analyser visade på kloranisoler. Ämnen som kan komma av att träreglar impregneras med klorfenoler och är förbjudna sedan över 40 år. Vid fuktskador så sprids kloranisoler. Lukten påminner om mögellukt.

I början av april gjorde saneringsfirman ett återbesök för att byta ut råttgiftet mot en annan variant. Ellinor Lundstedt uppmanades att inte vistats i köket och inte laga mat på grund av risker med bakterier som råttorna sprider. Men det har hon ändå inte gjort sedan mitten av februari, då diskbänken revs ut.

Råttor, råtta, råttproblem, Stora Essingen, Ellinor Lundstedt
Uppbrutet. Ellinor Lundstedt har fått klara sig utan köksbänk sedan mitt av februari. saneringsfirman har avrått henne från att laga mat hemma på grund av risken för bakterier som råttorna sprider.

I slutet av april kom äntligen miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut. Råttorna och lukterna från kemiska emissioner är en olägenhet för människors hälsa. Värden ska vidta en lång lista med åtgärder:

• Passager för råttor ska inventeras och åtgärdas.
• Golv och bjälklagsfyllning ska rivas bort.
• Trä impregnerat med klorfenoler ska tas bort.
• Fuktskador ska saneras.

Annons

Under tiden arbetet pågår ska Ellinor Lundstedt evakueras. När Hem & Hyra besöker Ellinor Lundstedt är det två dagar tills flyttfirman kommer och magasinerar hennes bohag. Hon funderar som bäst på om hon ska säga ja till lägenhetshotellet på Lidingö dit Simba inte får följa med.

Bor på lägenhetshotell på andra sidan stan

Tre dagar senare. Ellinor Lundstedt har flyttat till Lidingö och Simba bor hos mamma. I tre veckor är det tänkt att Ellinor ska bo på lägenhetshotellet i ett rum på omkring 30 kvadrat.

– Det är rent och fräscht här. Men det är såklart tomt utan Simba. Jag kommer åka och hälsa på efter jobbet. Vi får se hur jag ska bo i sommar. Det har pratats om att jag kan få ett andrahandskontrakt i samma hus om min lägenhet inte är klar. Men jag är såklart noggrann med att inte släppa mitt förstahandskontrakt. Just nu är det skönt att slippa bo bland råttor och dålig lukt.

Värden menar att det som hänt är mycket olyckligt men att det är ett gammalt hus och att sådant kan här kan hända. Hon menar att man agerat så snabbt man kunnat, trots att de första besvären av råttor kom redan hösten 2019. Nu görs en undersökning av hela huset, inklusive lokalen där djurkonservatorn har sin verksamhet.

– Nu pågår en riktigt grundlig renovering. Det kommer att bli bra, även om situationen såklart är olycklig för hyresgästen.

Läs ocksåRåttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär"
Läs också Därför kan du hitta dallerspindlar i din lägenhet Arianit oroade sig för skadedjur - tvingades betala för tom lägenhet Skadedjuren som kostar hyreskontraktet – kan sprida sig till grannarna Här är kraven du kan ställa på din värd inför renoveringen: ”Ingen rätt till evakueringslägenhet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.