Annons

Efter klagomålen: Konkurrensverket utreder inte fjärrvärmepriserna

Falköping Konkurrensverket kommer inte att utreda klagomålet om höjda fjärrvärmepriser i Falköping som fick en av landets största höjningar under 2023.
Hyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider
Foto: Getty
Höjningarna för fjärrvärmen har generellt varit hög i hela landet, men Falköping sticker ut med sin höjning på drygt 23 procent i flerbostadshus.

Fjärrvärmepriserna har rusat under 2023. Nationellt så steg priserna med 7,7 procent mellan 2022 och 2023, men vissa orter sticker ut, bland annat Falköping. Här höjdes priset på Fjärrvärme med drygt 23 procent i flerbostadshus, en höjning som fick det kommunala bostadsbolaget att reagera. I somras anmälde nämligen Falköpings Hyresbostäder och Fastighetsägarna GFR företaget Solör Bioenergi till konkurrensverket.

Solör Bioenergi är den enda leverantören av fjärrvärme i i Falköping, något som fått Fastighetsägarna och bostadsbolaget att reagera. I ett pressmeddelande så skriver de att prishöjningen utgör ett missbruk av Solör Bioenergis dominerande ställning och strider mot konkurrenslagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Solör Bioenergi har hävdat att höjningarna berott på ökade kostnader och att höjningarna följt bolagets prissättningsmodell.

Annons
”Mycket förvånande”

Konkurrensverket har dock valt att inte utreda ärendet vidare då de menar att det inte finns tillräckliga tecken på ett konkurrensproblem som skadar konsumenterna eller konkurrensen.

– Det är mycket förvånande att Konkurrensverket inte prioriterar vårat ärende. Men vi kommer fortsätta att kämpa för sund prissättning av fjärrvärmen i vår kommun”, säger Tomas Thiel, VD på Falköpings Hyresbostäder AB i ett pressmeddelande.

Läs också"Det är tur man har vattenkokare"

Under nästa vecka ska Falköpings Hyresbostäder och Solör träffas för att diskutera priserna inför 2024.

Annons

Vi har sökt Solör Bioenergi för en kommentar.

Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.