Annons

Ett lyxigt sätt att korsa Atlanten

Nyheter Innan flyg blev de snabbaste och billigaste sättet att ta sig över Atlanten var Svenska Amerika Linien ett populärt sätt att ta sig till staterna.
Foto: Gösta Lidén/Sjöfartsmuseet Akvariets arkiv
Väckte intresse. Fartyget Kungsholm på väg in i Göteborgs hamn i mars 1966.

I 60 år trafikerade Svenska Amerikalinjen, eller Svenska Amerika Linien, som rederiet stavade, världshaven. Fartygen gick mellan Göteborg och New York. Det var ett flott sätt att resa, inte minst för dem i första klass, och på den långa resan över Atlanten bjöds på underhållning, inte sällan av personalen som showade. När Greta Garbo skulle resa hem till Sverige valde hon de vita båtarna.

Många av männen som arbetade på båtarna var homosexuella. Eftersom det under tiden som båtarna gick ansågs vara en sjukdom eller till och med var olagligt blev det ett slags frizon. Den kulturen beskriver Arne Nilsson i boken ”Såna”. Under 60-talet hårdnade konkurrensen från flyget, 1966 lades reguljärtrafiken ner och kvar blev kryssningsresor. 1975 lades verksamheten ner helt.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Ingwar och Rolf har rest jorden runt - kändisvägen Hon gräver guld i Sveriges mest skandaliserade nätforum Tv-kritikern Johan Croneman blickar inåt Stjärnkockens tuffa kamp mot cancer och vägen till Hollywood Hallå där Gustav Eriksson...

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.