HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Få har rutiner mot barnvräkningar

Nyheter Bara var fjärde kommun har rutiner för att söka upp barnfamiljer som hotas av vräkning. Detta trots att de har ett tydligt ansvar för att skydda barn som riskerar att fara illa.

Socialstyrelsen har frågat alla kommuner hur de arbetar för att motverka hemlöshet. I enkätform frågar man efter 25 olika indikatorer, som kan användas för att mäta kvaliteten i arbetet.

Det handlar om allt ifrån om det finns lättläst information på kommunens webbplats till om man samverkar med bostadsbolagen och söker upp akut hemlösa.

Läs ocksåDuschade fast brunnen var tilltäppt – orsakade skada för 400 000 kronor

Svaren visar bland annat att:

  • 23 procent av kommunerna och storstädernas stadsdelar har aktuella rutiner för att förhindra att barnfamiljer vräks.
  • 31 procent har uppsökande verksamhet för akut hemlösa.
  • 51 procent söker upp personer som riskerar att förlora sitt boende.
  • 20 procent kan erbjuda ”Bostad först”, alltså ett stabilt boende utan krav på behandling, drogfrihet eller dylikt.
  • 17 procent har aktuella övergripande planer för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.

Klicka på kartan till höger för att se hur din kommun/stadsdel svarade.

Skillnaderna mellan kommunerna är mycket stora. Piteå, Ljungby och Lycksele har svarat nej på alla frågorna medan Göteborgsstadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo prickar in flest indikatorer, 19 av 25.

Läs ocksåFör stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: "Vill få det att se ut som att jag är en hoarder"

– Grundproblemen är också väldigt olika i olika kommuner.  I en liten kommun som inte har haft bostadsbrist har man kanske haft mindre anledning att skapa rutiner än i storstäderna, säger Charlotta Fondén, utredare på Socialstyrelsen.

Men även där det finns tomma bostäder kan barnfamiljer hotas av vräkning på grund av obetalda hyror. Ändå har alltså bara var fjärde kommun aktuella rutiner, då man aktivt söker upp sådana familjer och även följer upp om hyresskulden regleras.

– Det är ju ett mål att inga barnfamiljer ska vräkas. Tyvärr sker det ändå och det är klart att det vore bra om fler kommuner hade sådana rutiner, säger Charlotta Fondén.

Läs ocksåFörvarade stöldgods i vanvårdad lägenhet - 30-årig kvinna vräksHyresnämnden gick på värdens linje. Kvinnan i Lilla Edet tvingas flytta från sin lägenhet på grund av vanvård.

De öppna jämförelserna är tänkta att användas av kommunerna för att mäta kvaliteten i arbetet och bedöma vilka behov som finns och vad som bör utvecklas. 

Fakta: Så arbetar kommunerna mot hemlöshet

Klicka här för att öppna kartan i ett eget fönster och se hur din kommun har svarat. Grönt = Har rutiner mot vräkning av barnfamiljer. Rött = Har inte sådana rutiner. Grått = Inget svar.

Läs också Lagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas Charles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.