Annons

Få hyresgäster har skaffat prisbelönt sparkonto

Östergötland Hyresbostäder i Norrköping och Stångåstaden i Linköping har vunnit pris för satsningen på hemsparkonto. Men få hyresgäster har nappat på idén.

​Ett halvår har gått sedan de båda kommunägda bostadsbolagen i samarbete med en bank lanserade möjligheten att öppna ett särskilt sparkonto och få räntan i form av avdrag på hyran. Satsningen belönas med tidningen Privata Affärers pris för Årets innovation.

– Vi är jätteglada och stolta, säger Per Nelson, marknadschef på Stångåstaden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Lars Löfgren, med motsvarande position på Hyresbostäder, tycker att priset är jämförbart med att vinna ett svenskt mästerskap.

Annons

Men även om satsningen hyllas av Privata Affärer tycks intresset vara svalt bland hyresgästerna. Bara 16 av Hyresbostäders omkring 10 000 hyresgäster har öppnat ett konto. I genomsnitt har de satt in cirka 200 000 kronor.

– Det är klart att jag trodde att det skulle vara något fler efter ett halvår. Men det tar lite tid att få en sådan här satsning att sätta sig och vi har inte jobbat så hårt med det, så jag är ändå ganska nöjd, säger Lars Löfgren.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Per Nelson vill inte uppge hur många av Stångåstadens hyresgäster som har nappat, men att det är fler än bolaget räknat med efter sex månader.

Annons

Räntan har gått upp sedan hemsparkontot infördes, men det krävs fortfarande att man har möjlighet att spara en rejäl slant för att effekten ska bli märkbar på hyresavin. Den som har satt in 10 000 kronor på kontot betalar knappt 20 kronor mindre i månaden i hyra. En miljon i sparade medel ger en dryg tusenlapp i rabatt varje månad. Den främsta målgruppen är personer som säljer sin villa för att flytta till hyreslägenhet.

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.