Annons

Facebookgrupp ska hjälpa isolerade under coronasmittan

Gävleborg Carola Leijding och Anna Wallberg har väckt liv i Facebook-gruppen Gävle hjälper. Via den ska äldre och sjuka som är isolerade få hjälp med att handla under coronaepidemin.
Foto: Privat
Carola Leijding och Anna Wallberg väckte liv i Facebook-gruppen Gävle hjälper, för att hjälpa dem som isolerats under coronasmittan.

Facebook-gruppen startades ursprungligen i samband med skogsbränderna i Hälsingland 2018.

Då samlade Carola Leijding och Anna Wallberg in varor som skickades till drabbade i området. Nu när coronaepidemin har tagit landet i sitt grepp kände de båda att det var dags att väcka den gamla Facebook-gruppen till liv som varit inaktiv sedan dess.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Många är rädda för att gå ut, rädda för att bli smittade. Men vi är så pass många som inte är det, så vi kan hjälpas åt, säger Carola Leijding, Andersbergsbo som är förtroendevald inom Hyresgästföreningen och sitter med i stora förhandlingsdelegationen gentemot Gavlegårdarna.

Gensvaret för den nygamla Facebook-gruppen har varit stort. Idag har den runt 800 medlemmar. Carola Leijding konstaterar att läget inte är så akut i Gävle i nuläget.

Annons

– Vi är inte så drabbade i Gävle än. Det är lugnt i gruppen, det är inte så många som sitter utan hjälp. Jag hoppas kunna stänga igen den här gruppen snart, men så länge den behövs är den öppen.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Hon betonar att för henne är det naturligt att hjälpa till. Även om hon själv hör till en riskgrupp för att drabbas av coronavirus eftersom hon har astma.

– Det här är inget stort. För mig är det en självklarhet att hjälpa grannen om han eller hon är sjuk. Häromdagen köpte jag en pizza till en granne som hade hög feber.

Annons

Det har rapporterats om bedragare som erbjuder sig att handla åt äldre men som istället tar deras pengar. Hur kan ni säkerställa att den ekonomiska transaktionen går rätt till?

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Det bästa är att använda Swish, många äldre har också det idag. Och har man det inte kan man installera det snabbt för det här syftet. Sedan får man spara kvitton, säger Carola Leijding.

Corona i Hyressverige
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.