Annons

Fältspaten i Skövde på delad tredjeplats i Årets bygge

Skövde Det blev Rådhuskvarteret i Kristianstad som blev Årets Bygge. Fältspateln i Skövde fick nöja sig med en delad tredjeplats.
Foto: Abako Arkitektkontor
Fältspaten i Skövde.

Projektet som knep förstaplatsen var ombyggnaden av Rådhuskvarteret i Kristianstad där man byggt ett modernt kontorshus med 700 arbetsplatser för kommunen och Region Skåne.

Det står klart sedan tävlingsresultatet presenterat på en stor galafest på Cirkus i Stockholm på måndagskvällen. På delad andraplats kom fyra projekt som även de gick till slutfinalen: Norrtälje nya badhus, Norra Länken i Stockholm, Gothia Towers i Göteborg och Skandionkliniken i Uppsala.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Övriga 15 nominerade byggprojekt, däribland Fältspaten i Skövde, kom på delad tredje plats.

Annons

Tävlingen är ett samarbete mellan Svensk Byggtjänst och Byggindustrin. Målet är att lyfta fram exempel på det bästa byggsektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form som färdigställs under året. 20 projekt nomineras till priset och ett av de nominerade projekten var alltså flerbostadshuset Fältspaten i Skövde.

Kvarteret Fältspaten har sedan tidigare satt sig på kartan som landets största passiva flerbostadshus. Det har certifierats enligt passivstandarden Feby 12. Dessutom fyller det Boverkets krav för 70-plusbostäder vilket gör att det erbjuder trygghetsboende för hyresgäster som fyllt 70.

Annons
Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

Bakom bygget står det kommunala bostadsbolaget Skövdebostäder. Kvarteret består av två huskroppar, med 78 bostäder, som binds samman av en gemensamhetslokal i bottenplan.

Läs också Kommunen vill stoppa fönsterbyte i Skövde - beslutet överklagas Frågan till hyresgästerna i Skövde: Vill ni köpa loss era lägenheter? Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder Städbelöning till studenter gav lyckat resultat i Skövde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.