Annons

Färre barn berörs av vräkning

Nyheter Allt färre barn berörs av vräkningar. Under det första halvåret 2016 minskade antalet verkställda vräkningar där barn var inblandade med över en fjärdedel.

Från att ha minskat flera år i rad så bröts den goda trenden ifjol och antalet vräkningar där barn berördes ökade. Nu minskar vräkningarna igen. Under det första halvåret 2016 berördes 200 barn av vräkning, det är 76 färre an första halvåret 2015. Av dessa barn var det 133 som bodde permanent hos den förälder som blev av med sin bostad. Resterande del bodde där växelvis eller bara ibland.

Obetalda hyresskulder är i nio fall av tio anledningen till att föräldrarna och barnen tvingas packa ihop sina tillhörigheter och flytta. Den genomsnittliga hyresskulden är cirka 19 700 kronor och i över hälften av fallen sker vräkningen för skulder under 10 000 kronor.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– En hyresgäst som har problem att betala hyran bör agera så tidigt som möjligt och ta kontakt med hyresvärden för att kunna hitta en lösning. För värden är det viktigt att arbeta vräkningsförebyggande och kontakta hyresgästen redan vid den första uteblivna hyran, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

Annons

På flera håll i landet stöttar Kronofogden, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo och flera länsstyrelser, kommunerna i det vräkningsförebyggande arbetet.

*Läs Hem & Hyras stora granskning om värdarna som säger nej till att hyra om du har skulder här

Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.

* Läs Hem & Hyras stora granskning av uppsägningar här

Annons
Här berördes tre eller fler barn av vräkning första halvåret 2016
  Kommun Antal berörda barn
1 Stockholm 16
2 Södertälje 13
3 Eskilstuna 10
5 Linköping 8
6 Malmö 8
7 Arboga 7
4 Jönköping 5
8 Kristianstad 5
9 Lilla Edet 5
10 Österåker 5
11 Gävle 4
12 Hallsberg 4
13 Huddinge 4
14 Ljusdal 4
15 Strängnäs 4
16 Trollhättan 4
17 Älvkarleby 4
18 Ängelholm 4
19 Karlstad 3
20 Orsa 3
21 Söderköping 3
22 Timrå 3
23 Trelleborg 3
24 Uppsala 3
25 Valdermarsvik 3
26 Vetlanda 3
27 Vännäs 3

Källa: Kronofogden

Läs också Kronofogden svarar inte i telefon trots fler skuldsatta – hyresgästen Ingrid blev bortkopplad Kronofogden om att många blir bortkopplade: "Beklagligt" Barnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.