Annons

Fick för kort tid att fixa livsfarliga ledningar

Nyheter Någon hade monterat loss starkströmskablar i lägenhetens elskåp. De hängde fritt och var livsfarliga. Värden skyllde på hyresgästen och ville säga upp hennes kontrakt. Men hon fick inte tillräckligt med tid att rätta till felet.
Det var vintern 2005 som en hyresgäst i Stockholm märkte att el-elementen plötsligt var kalla. Hon larmade hyresvärden, som skickade dit elektriker.
Han hittade orsaken i lägenheten under: huvudledningen med starkström till elementen hade monterats ur och de strömförande ledningarna låg helt frilagda i elskåpet.
Elektrikern bedömde det som livsfarligt, både för den som kom i kontakt med elcentralen och för att det innebar en stor brandfara. Han upplyste hyresgästen om detta och att det måste åtgärdas direkt, men blev utföst ur lägenheten, enligt hans vittnesmål.
Värden skickade en ”anmodan om rättelse” till kvinnan. När elledningarna fortfarande inte var inkopplade sex dagar därpå blev hon uppsagd. Men kvinnan vägrade att flytta och värden fick gå till domstol för att få ett beslut om att hennes hyresrätt var förverkad.
 
I tingsrätten sade kvinnan att hon i flera år hade haft olika problem i lägenheten, bland annat med elförsörjningen. Hon nekade till att själv ha kopplat bort ledningarna i elcentralen och hävdade att det var hyresvärdens skyldighet att åtgärda felet.
Men rätten bedömde att hon hade haft ansvar för ledningarna även om hon inte personligen hade monterat loss dem. Dessutom hade hon hindrat elektrikern från att åtgärda felet. Eftersom hon inte heller själv hade sett till att få det gjort förlorade hon målet och dömdes förra vintern att flytta direkt. Dessutom skulle hon betala värdens rättegångskostnader på nästan 100 000 kronor.
 
Kvinnan överklagade och nu, ytterligare ett år senare, har Svea hovrätt givit henne rätt.
Visserligen verkar det, enligt hovrätten, som att kvinnan har anlitat personer som har monterat ner elledningen på ett livsfarligt sätt. Och hon gjorde fel som inte lät elektrikern åtgärda problemet direkt. Värdens ”anmodan om rättelse” var därför befogad.
Men hon fick inte reell möjlighet att vidta rättelse, enligt hovrättens beslut. Dels fick hon bara sex dagar på sig innan uppsägningen kom, dels gjorde inte hyresvärden något försök att själv skicka dit en elektriker igen.
Kvinnan får alltså bo kvar och värden ska betala sina egna och hennes rättegångskostnader. Domen kan överklagas fram till den 28 december.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen Nattbad och cykelreparationer störde grannar – mannen förlorar kontraktet Konsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.