Annons

Filtar och kläder från Ljungskile ska värma i Syrien

Uddevalla På bara några timmar samlade de lokala Hyresgästföreningarna i Ljungskile och Lyckorna in över 30 säckar. Med organisationen Pay it forwards hjälp skickas de nu vidare till Syrien.
Foto: Kajsa Wedberg
Birgitta Svanberg och Lars Collstedt från de lokala Hyresgästföreningarna i Ljungskile och Lyckorna skickar de insamlade kläderna och filtarna vidare mot Syrien.

– Jag satt på ett möte med Hyresgästföreningen inne i stan, när tanken slog mig. ”Skulle man inte kunna ordna en egen insamling, här i hyreshusen?”, säger Birgitta Svanberg, ordförande i Ljungskiles lokala Hyresgästförening.

Birgitta ringde runt till den övriga styrelsen, fick gehör för sin idé och lappar med information åkte upp i trappuppgångarna. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det behöver inte vara mer krångligt än så. I torsdags fanns vi på plats i lokalen. Och på fyra timmar fick vi ihop allt det här, säger Birgitta och slår ut med armarna.

Annons

Golvet i föreningens källarlokal på Parkvägen är fyllt av säckar, kassar och påsar. De innehåller filtar, täcken, kläder och skor. Snart ska säckarna lastas in i en buss man lånat av Ljungskile fotbollsklubb, LSK, och köras in till I17-området i Uddevalla. Där har hjälporganisationen Pay it forward sin lokal. 

– Innan jag åker dit ska jag ta vägen om vår föreningslokal på Lyckorna. För där har vi också samlat ihop flera säckar, säger Lars Collstedt, som är ordförande för den föreningen.

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

Under oktober kommer Pay it forward skicka allt som skänkts i Ljungskile och mycket mer till Turkiet för vidare transport in i Syrien.

Annons

– Det hemska som händer där och alla människor som är på flykt kan inte ha undgått någon. Därför känns det bra att få bidra på något sätt, säger Birgitta.

Fakta: Pay it forward

Pay it forward är ett politiskt och religiöst obundet nätverk, som samlar in kläder, skor, barnartiklar med mera, och förmedlar det till behövande. 

Nätverket finns förutom i Uddevalla på sex orter runt om i landet. 

Mer information finns på www.payit4ward.se

Läs också Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen Nedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.