HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fiskmatare somnade med maten på spisen – nu tvingas han betala 633 000 kronor

Malmö Malmöbon skulle ta hand om en anhörigs lägenhet och mata fiskarna när hon var bortrest. En brand förstörde hela bostaden. Nu har tingsrätten bekräftat, mannen måste betala en enorm ersättning till fastighetsägaren.
Köket började brinna när mannen lagade mat
Foto: Pxhere/MKB

Det var mannen själv som hostandes ringde upp 112 och slog larm om elden i lägenheten där han befann sig. När räddningstjänsten anlände till hyreshuset i östra Malmö brann det för fullt i köket med rök som bolmade ut genom fönstren.

Enligt protokollet från insatsen hade allt startat på spisen i en kastrull som innehöll olja eller matfett. Köket blev totalförstört och resten av lägenheten täcktes av sot. 

Läs ocksåGrillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktetRäddningstjänsten och en grill.

Lägenhetens hyresgäst var i själva verket en anhörig till mannen som hade ringt 112. Hon har senare uppgett för hyresvärden att han bara passade bostaden medan hon var bortrest. Just den här kvällen fanns lägenhetsvakten på plats för att mata hennes fiskar när han beslutade sig för att laga mat. Detta enligt handlingar som lämnats in till tingsrätten.

Annons

Väcktes av brandlarmet

Mannen själv har berättat för räddningstjänsten att han somnade under matlagningen och att han vaknade först när brandlarmet började pipa högt. Han andades in rök men ska ha klarat sig utan allvarliga skador.

Skadorna blev stora i lägenheten.
Skadorna blev stora i lägenheten.

Husets ägare, det kommunala bostadsbolaget MKB, menar att branden orsakades av vårdslöshet från mannens sida. Den inträffade för över fyra år sedan och bolaget har sedan dess försökt kräva in ersättning. 

Annons

Mannen har tidigare struntat i att betala fakturan på 633 000 kronor som bolaget skickat ut. När det var dags för förhandling i tingsrätten dök han inte heller upp. Senare försökte han förgäves frysa domen. Men svaret blev nej. Nu återstår kravet på betalning av den enorma summan.

Läs också "Våga tänka tanken att det kan hända" - Jan förlorade allt i branden Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen Grillade mat inomhus – riskerar att vräkas: "Varit vårdslös" Brandskyddet underkänns i tusentals radhus i Norrland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.