Annons

Fler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage

Umeå Bostaden i Umeå har arbetat aktivt mot våld i nära relationer i snart tre år och det har gett resultat. Polisen ser i sina brottsutredningar att allt fler grannar vågar agera.
Foto: Bostaden AB
Bostaden i Umeå är ett av många bostadsbolag som deltar i projektet Huskurage. För att uppmärksamma våld i nära relationer belyser bland andra Bostaden sitt huvudkontor med orange färg i 16 dagar.

I dag är det Orange Day, en internationell dag som uppmärksammar våld i nära relationer och är inledningen på en 16 dagar lång kampanj. Var tredje kvinna i världen, oavsett etnisk tillhörighet, social status, religion eller geografisk plats, utsätts för våld under sitt liv. Oftast sker det i hemmet och förövaren är en partner eller anhörig.

300 000 barn i Sverige lever i ett hem där den ena parten misshandlar den andra parten. Omkring 20 personer i Sverige dör varje år efter våld från en nuvarande eller tidigare närstående. Men hur många som egentligen lever i sådana relationer är inte helt känt.
– Det många fler än vi vet. Mörkertalet är galet stort, säger Mats Bäckström vid Polisen i Umeå.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

För knappt tre år sedan anslöt sig Bostaden AB i Umeå till Huskurage, en verksamhet som förebygger våld i hemmet genom information till bland andra hyresgäster. Målet är att fler ska våga agera om de hör eller ser att någon utsätts för våld.
Bostadens engagemang innehåller både information till hyresgästerna genom boken Huskurage och att utbilda sina kvartersvärdar. Värdarna har utbildats en gång tidigare och idag, på Orange Day, genomförs ytterligare ett utbildningstillfälle. Arbetet har gett synligt resultat enligt Polisen i Umeå.
– Forskningen visar tydligt att en man som vet att grannarna kan agera slår mer sällan. En kvinna som vet att grannarna kan agera skriker högre. Nu kan vi se i våra anmälningar att Bostadens information ger resultat. Jag har ingen siffra på hur många, men flera av anmälningarna vittnar om att det är just tack vare informationen som man valt att agera och anmäla, säger Mats Bäckström.

För Bostadens del handlar det om att bygga ett tryggt grannskap. Grannar som bryr sig ger trygghet och minskad utsatthet genom att knacka på dörren där det pågår ett bråk, kontakta polis eller socialtjänst.
– Vi bryr oss och vill uppmärksamma problemet med våld i nära relationer så att vi alla aktivt kan verka för att stoppa det, säger Jerker Eriksson, vd på Bostaden.
För att uppmärksamma Orange Day belyser Bostaden sitt huvudkontor med orange färg i 16 dagar. Flera, både privata och kommunala fastighetsbolag i Norrland arbetar också med Huskurage.

Annons
Fakta: Orange day

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Orange Day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.
Källa: UN Women

Läs också Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.