HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler hyr ut i andrahand när bostadsrättspriserna faller

Nyheter En svajig marknad har nog gjort många i bostadsrätt nervösa. Under hösten har priserna backat på flera håll. Men hur har det påverkat uthyrningen i andrahand?
Foto: Pixabay

Under hösten har det rapporterats åtskilliga gånger om fallande priser på bostadsmarknaden. Prisutvecklingen har inte bara stannat av. Den har på flera håll även backat. Värst har prisfallet varit i Stockholm.

Hem & Hyra har granskat andrahandsuthyrningen av lägenheter på Blocket, för att se om den påverkats. Har tröga bostadsförsäljningar gjort att fler valt att hyra ut sina lägenheter i andrahand? Så här ser det ut:

Läs ocksåKalmarhem letar efter papperslösa

Under perioden september till november 2016 fanns det 3501 lägenheter för uthyrning i Stockholm. För samma period föregående år var siffran 3319. Det är en ökning med 5 procent. Under samma period har hyrorna per kvadratmeter ökat med ungefär 4 procent.

Det är alltså fler som valt att hyra ut sin lägenhet denna höst jämfört med tidigare. Men trots att det skett en ökning i både pris och antal lägenheter, så är den inte särskilt dramatisk. Mellan 2015 och 2016 såg utvecklingen ungefär densamma ut.

I Göteborg och Malmö ser det däremot lite annorlunda ut. Även här är det fler som hyrt ut sin lägenhet i höst, jämfört med föregående år. Skillnaden är att det är ett tydligare trendbrott.

Läs ocksåFängelsevistelse räcker inte för att riva kontrakt

Hem & Hyra har tittat på siffror från 2013 och framåt. I Stockholm har antalet lägenheter ökat nästan varje år. Men i Göteborg och Malmö har antalet istället minskat. Tills i år. Detta gäller alltså för höstmånaderna september, oktober och november.

I Göteborg är ökningen inte särskilt stor, bara 2 procent. Men i Malmö har antalet lägenheter ökat med hela 16 procent jämfört med 2016.

Fakta: Antal lägenheter till uthyrning

Så många lägenheter fanns till uthyrning under perioden september–november. Diagrammet visar siffror för åren 2013-2017.
¨
Källa: Blocket.

Fakta: Pris per kvadratmeter

Så har priset per kvadratmeter under perioden september–november utvecklats under åren 2013-2017.

Källa: Blocket.

Läs också Hyrde ut till sonen - riskerar kontrakt Närmare 20 000 kronor i överhyra - för en klappstol Göteborgare mister kontraktet efter Airbnb-uthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.