Annons

För hög hyra i elevboende

Nyheter ​Ett elevhem i Norrland har tagit ut över 14 000 kronor i överhyra för små rum med enkel standard. Det har hovrätten slagit fast.
Det är en förälder till en elev som tillsammans med Hyresgästföreningen drivit fallet till hyresnämnden. Eleven har under 20 månader bott i två rum, ett på 19 kvadratmeter och ett på 11 kvadratmeter. Hyran har alltid varit densamma: 3 665 kronor per månad. I hyran har inkluderats mat, som uppskattas ha ett värde av 800 kronor i månaden, samt service och social tillsyn, som värderas till 400 kronor i månaden.
 
Eleven har hävdat att hyran ska prövas enligt bruksvärdesprincipen. I jämförelse med det allmännyttiga bostadsbolagets möblerade rum betingar elevhemmets rum, som saknar egen dusch och toalett, ett betydligt lägre bruksvärde. Elevhemmets huvudman hävdar å sin sida att hyran inte är orimlig i jämförelse med vad det kostar att på folkhögskolor, som erbjuder ett liknande boende. Att jämföra med allmännyttan är inte relevant.
 
Hyresnämnden valde dock att gå på hyresgästens linje. Det innebär att värden ska betala tillbaka över 14 000 kronor, plus ränta, till hyresgästen.
Huvudmannen för elevhemmet överklagade till hovrätten. Som avslår överklagandet.
   

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.