Annons

Förbo går med i Fastighetsägarna

Västra Götaland Bostadsbolaget Förbo, som ägs gemensamt av Härryda, Kungälv, Lerum och Mölndals kommun, har gått med i organisationen Fastighetsägarna.

Förbo är det första kommunala bostadsbolaget i västra Sverige, och ett av få i hela landet, som gått med i Fastighetsägarna. Historiskt har Fastighetsägarna varit intresseorganisationen för privata hyresvärdar, medan de kommunala bolagen samlats i Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Peter Granstedt, som tillträdde som vd för Förbo i somras efter över 20 år som chef inom byggbolaget NCC, ser dock inget märkligt med förändringen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Fastighetsägarna hade ett smörgåsbord med båda kontaktnät, kunskap och statistik som vi behövde. Mer komplicerat än så är det inte, säger han.

Framför allt vill Förbo få tillgång till ett större jämförelsematerial av andra lägenheter. Det är det främsta motivet till inträdet i Fastighetsägarna, menar Peter Granstedt.

– För att kunna förvissa sig om att ha en hyra som är ”rätt” så behöver man ha ett väldigt bra underlag. Ju mer jämförande material om andra hyreslägenheter vi har, desto lättare har vi att förvissa oss om att vi ligger rätt när vi avgör en lägenhets bruksvärde, säger han.

Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

– Fastighetsägarna har ett väldigt stort bestånd, vilket gör att de har stort jämförelsematerial. SABO har inte riktigt den statistiken, och är inte det stödet vi känner att vi behöver. Det finns platser där vi är det enda allmännyttiga bolaget. Då är det svårt att veta vad som är ”rätt” hyra, eftersom vi inte har tillgång till något jämförelsematerial. Men det får vi genom Fastighetsägarna.

Annons

Örebrobostäder, Öbo, blev år 2011 det första stora bostadsbolaget inom allmännyttan att gå med i Fastighetsägarna. Sedan dess har bland annat kommunala Familjehem, Stockholmshem och Svenska bostäder i Stockholm följt efter. De allra flesta allmännyttiga bostadsbolag står dock utanför organisationen.

Vd Peter Granstedt tycker inte att Förbo tagit ett kontroversiellt beslut.

Läs ocksåNya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm

– Det finns säkert någon som vill dra politiska växlar på det här, men det är inte vår avsikt. Vi är fortfarande medlemmar i Sabo, så det är inte den typen av ställningstagande att vi går ur en förening. Jag vill inte på något sätt politisera det här, det handlar om pragmatism, säger han.

Hur påverkar det här hyresgästerna?

– Jag tror inte man kommer märka av det så mycket. Vi har ju spelregler för hur man förhandlar hyror, med bruksvärde och kvalitetshyror. Den överenskommelsen finns ju oavsett vem vi söker stöd och hjälp av. Så det blir ingen förändring.

– Vi ska ha vare sig mer eller mindre än vi är berättigade till enligt hyresförhandlingssystemet. Nu får vi tillgång till mer jämförande statistik via Fastighetsägarna. Jag tycker det innebär en trygghet för hyresgästerna. De kan känna sig trygga med att Förbo varken har högre eller lägre hyror än spelreglerna ger rätt till.

Annons

Initiativet att gå med i Fastighetsägarna, kommer det från den politiska styrelsen eller från bolaget?

– Det kommer från oss, tjänstemännen på Förbo. Det är inget politiskt ställningstagande, utan vi hanterar en situation på ett professionellt och affärsmässigt sätt.

Ni har sagt att Hyresgästföreningens nollbud i hyresförhandlingarna för 2014 ”inte ligger i linje med överenskommelsen att arbeta för kvalitetshyror”. Betyder det att ni strandar förhandlingarna om nästa års hyror?

– Nej. Hyresgästföreningen kom med ett förhandlingsutspel, och det vi sagt är att vi inte har samma uppfattning.

Fakta: Förbo AB

Ägs gemensamt av Härryda, Kungälv, Lerum och Mölndals kommun.

Förvaltar närmare 5 500 hyreslägenheter på 18 orter i de fyra kommunerna.

Huvudkontoret ligger i Mölndal.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Vill höja med 10,8 procent – nya västsvenska hyreskravet berör tusentals hushåll Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.