Annons

Förhandling strandad i Arvika

Arvika Förhandlingen mellan Arvika Fastighets AB och Hyresgästföreningen har strandat. Parterna står för långt ifrån varandra. Konflikten gäller avkastningskravet.

Arvika Fastighets AB gick ut hårt. De krävde närmare åtta procents hyreshöjningar 2012. Hälften av yrkandet gäller ett avkastningskrav sedan kommunen vill ha in fem miljoner i avkastning av bolaget. De övriga fyra procenten i yrkandet gäller taxor, avgifter och andra kostnader.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Under två dagar har parterna förhandlat. Men i dag avslutades förhandlingen i en strandning.

– Vi har lagt ett bud och de kommit med motbud. Men man kan konstatera att vi står för långt ifrån varandra för att det ska vara idé att fortsätta förhandlingen, säger Emmeli Wulfstrand som är förhandlare för Hyresgästföreningen.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

Annons

Nu är det Hyresmarknadskommittén som ska avgöra den nya hyran. Vanligtvis brukar man först försöka medla mellan parterna. Men inte den här gången.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

– Vi vill inte dra ut på det genom en medling, utan få en ordentlig granskning av avkastningskravet.

Hyresgästföreningen motsätter sig inte att Arvika Fastighets AB ska ge avkastning. I och med den nya lagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet, har ägarna rätt att ställa sådana krav.

Annons

– Det får vi acceptera. Det vi inte är överrens om är hur snabbt det ska gå. Lagen ger utrymme för långsiktighet så att de i stället kan ha en flerårsplan för att öka avkastningen. Det är bättre än att chockhöja hyrorna på en gång, säger Emmeli Wulfstrand.

En hyreshöjning på åtta procent skulle innebära en hyresökning på 320 kronor för den som i dag betalar 4 000 kronor.

Ulf Richardsson som är vd över Arvika Fastighets AB har inte gått att nå.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.