HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förskingring i lokalförening polisanmäls

Göteborg Mannen misstänks ha beställt teleabonnemang för 7 000 kronor till sig själv, men låtit den lokala hyresgästföreningen betala. Nu är han suspenderad och ska polisanmälas.

Mannen har varit förtroendevald inom en lokal hyresgästförening i Göteborg. Under 2014 satt han samtidigt på stolarna som sekreterare och kassör. När föreningen hade revision i början av 2015 upptäcktes flera underligheter. Bland annat hade föreningen beställt tjänster av ComHem för 7 000 kronor.

– Men föreningslokalen har inte ens fiber framdraget och hade dessutom redan ett abonnemang med Tele2. Det visade att det var han själv som använt det, men beställt det som c/o föreningen, säger Johan Haverås, ekonomichef för Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Läs ocksåMadeleine, 39, blir yngst i Hyresgästföreningens regionstyrelse: ”Jag tar det på stort allvar”Madeleine Clintelöf sitter i regionstyrelsen för Hyresgästföreningen i norra Skåne.

Dessutom upptäckte revisorerna flera tveksamma poster.

– Det handlar om mindre belopp som betalats med kort, där vi har svårt att se en koppling till föreningens verksamhet, säger Johan Haverås.

Efter att felaktigheterna först rapporterats uppåt i revisionskedjan så började kvarnarna mala inom Hyresgästföreningen. Utredningen ledde fram till att mannen suspenderades av regionstyrelsen. Han överklagade suspensionen, och ärendet gick vidare upp till den nationella förbundsstyrelsen i augusti. Där avslogs dock överklagan. Suspensionen av mannen kvarstår, och förbundsstyrelsen lade till i protokollet att de förutsätter att saken polisanmäls.

Läs ocksåValet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades nerRegionfullmäktige Hyresgästföreningens region Aros-Gävle, förbundsordförande Marie Linder håller tal inför ombuden

När Hem & Hyra ringer upp regionordförande Bengt Svensson visar det sig dock att ingen polisanmälan gjorts, trots att det gått åtta månader sedan de misstänkta bedrägerierna upptäcktes.

– Vi hade arbetstutskottsmöte förra veckan, och då visade det sig att det fallit mellan stolarna. Men nu ska han anmälas, säger Bengt Svensson.

Enligt Svensson anser den misstänkte mannen själv att han är oskyldig.

Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

– Han vill bagatellisera saken. Men det här är trolöshet mot huvudman, och det är allvarliga grejer. Därför har det ett stort signalvärde till övriga i föreningen att vi polisanmäler detta, säger Bengt Svensson.

Johan Haverås är inne på samma linje.

– Han har åberopat ojusterade beslutsprotokoll som ingen annan vill kännas vid, och som vi tror att han skrivit själv. Förfarandet är allvarligare än beloppen i det här fallet. Nu får vi se vad polisen gör. Tyvärr är det ganska lång väntetid där för den här typen av ärenden.

Enligt Johan Haverås berodde det delvis på föreningens bank att mannen kunde hantera pengarna ensam och utan insyn.

– Banken tillät inte att man skulle vara två personer i förening för att få tillgång till både bankgiro och kort. Men nu är reglerna ändrade och det hålet tilltäppt.  

Läs också Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen Toppchefer på Balder åtalas för grova insiderbrott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.