Annons

Förtur till bostäder för branddrabbade Orustbor

Orust Flera kan få ny lägenhet under februari och mars. Och övriga hamnar först i kön så fort något blir ledigt. Så ser det ut för de som blev hemlösa efter storbranden i Henån i helgen. Alla har fått tillfälliga boenden genom egna kontakter och försäkringsbolagen.
Foto: Privat
Orustbostäders vd, Martin Hellgren, är glad över att inga människor skadades i helgens storbrand i Henån. Nu arbetar alla hårt för att hitta nya bostäder åt dem som bodde i de 14 totalförstörda lägenheterna.

Det är en upptagen vd för Orustbostäder, Martin Hellgren, som svarar i telefonen vid brandplatsen i centrala Henån på Orust. Där har han tillbringat åtskilliga timmar sedan branden upptäcktes på lördagskvällen.

– Jag bor i Göteborg men var i sommarstället på Orust, så jag kunde vara här snabbt, säger Martin Hellgren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han säger att han imponerats över hur lokalbefolkningen och samhället genast ställde upp för att hjälpa till och stötta. Det kom erbjudande om inkvartering redan på brandnatten. Församlingshemmet öppnades för alla och privatpersoner startade insamling av kläder och annat till dem som drabbats.

Det var vid 19.30 på lördagskvällen som branden upptäcktes i hyreshuset. Det finns totalt 27 lägenheter och det såg ut som alla var hotade och utrymdes under branden. Men brandväggar gjorde att halva huset klarade sig. Där kunde 13 hyresgäster kunna återvända redan dagen efter. Men resten av huset, 14 lägenheter, är totalförstört.

– Vi vet inte läget än, säger Martin Hellgren. Det får göras en undersökning om vad som ska hända med huset. Men någon form av återuppbyggnad blir det.

Annons
Läs ocksåAnsvarsskyddet – en viktig del i hemförsäkringen

Orustbostäder tog snabbt beslut om att alla drabbade ska få förtur till lediga lägenheter. Det finns inga lediga i dagsläget, men det kommer att bli under februari och mars.

Martin Hellgren betonar vikten av att ha hemförsäkring.

– Det visade sig redan under brandnatten att det är bästa skyddsnätet när något sådant här inträffar, säger han. Vi har inskrivet i våra kontrakt att man ska ha hemförsäkring. Men vi har säkerställt att alla hyresgästerna har tak över huvudet.

Läs ocksåBostadsbolag vill göra hemförsäkring obligatorisk

Det var dock inte alla som hade en gällande försäkring vid branden. Där får socialtjänsten träda in för att hjälpa till.

Annons

– Det här är det värsta jag varit med om i mitt yrkesliv, säger Martin Hellgren. Men jag är oerhört tacksam över att inga människor skadades. Så det var ändå skönt att allt gick så bra som det gjorde.

– Kommunens krisberedskap fungerade väldigt bra.

Polisens tekniker, som gjort undersökningar av brandplatsen, har ännu inte hittat orsaken, men mycket tyder på att branden på något sätt uppstått i ett kök och sedan spridit sig till övriga huset.

Läs också Bostadsbolagen kräver hemförsäkringar utan lagstöd Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.