Annons

Förvirrande regler vid lägenhetsbyte

Helsingborg När hyresgästerna ansökte om lägenhetsbyte hos Helsingborgshem fick de ett nej. Men efter en runda hos hyresnämnden ändrade bostadsbolaget sig. Enligt Helsingborgshem är det individuella bedömningar som gäller vid ett byte.
Foto: kosmos111 / Istockphoto
När reglerna rörande lägenhetsbytet var förvirrande valde hyresgästerna att vända sig till hyresnämnden.

Paret i Helsingborg ville ändra sin status från särbos till sambos och ansökte om ett lägenhetsbyte hos Helsingborgshem. Paret skulle få en billigare hyra och deras bytespartner skulle komma närmare sina föräldrar. Samtliga var sedan tidigare hyresgäster hos Helsingborgshem.

Men i september förra året fick de avslag på sin ansökan. Enligt Helsingborgshem berodde avslaget på att mannen i paret hade varit sen med sin hyra i januari och maj 2018. Enligt de handlingar som har skickats in till hyresnämnden i Malmö uppmanades hyresgästerna att ansöka om ett nytt byte när det hade gått sex månader.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Efter ett halvår lämnades en ny ansökan in men även denna gång fick de nej till lägenhetsbytet. Enligt hyresgästerna sades det den här gången att har en hyresgäst en anmärkning så kan hen inte byta bostad förrän det har gått ett helt år. Har hyresgästen två anmärkningar är det två års väntan som gäller. 

Hyresgästerna valde då att vända sig till hyresnämnden för att få utrett vilka regler som gäller. Några förhandlingar i nämnden blev det aldrig eftersom Helsingborgshem meddelade att de ändrat sig och att lägenhetsbytet godkänns.

Annons

På er hemsida står det att ”Vi godkänner bytet om dina skäl bedöms beaktansvärda, du har bott i nuvarande lägenhet i minst 1 år och inga andra särskilda skäl talar mot bytet”. Vilka regler är det egentligen som gäller?

Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

– Vi gör individuella bedömningar men ibland är det svåra avvägningar och därför välkomnar vi när hyresnämnden prövar ett ärende. Just detta fall prövades inte i hyresnämnden utan vi godkände bytet innan det prövades. Vi tittade på det en gång till och insåg att vi hade gjort en för snäv bedömning, säger Sofie Lilja, chef för sälj och uthyrning vid Helsingborgshem. 

Enligt Sofie Lilja är informationen om att man måste ha skött sina betalningar i sex månader för att kunna byta bostad felaktig.

Annons

– Detta är dessvärre en felaktig information som getts av en enskild medarbetare. Hyresgästen informerades om det när felaktigheten upptäcktes. Vi kan inte säga en specifik tid för hur länge man måste ha varit utan en sen inbetalning av hyresavin. Det beror på det enskilda fallet.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus
Läs också Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.