Annons

Friare hyressättning föreslås i ny rapport

Nyheter Experimentera mer med styrmedel som påverkar bostadsmarknaden – det är budskapet i den del av regeringens långtidsutredning som presenterades på tisdagen.
Foto: Regeringen.se
Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder varnade för riskerna med att experimentera med bostadsmarknaden.

Rapportförfattarna, som redovisade sina förslag vid ett seminarium på Rosenbad, förespråkar bland annat friare hyressättning

– Jag tror att det är farligt att pröva den här typen av experiment, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder om idéerna som lades fram, men lade till att rapportens stora förtjänst är att den belyser de olika spelreglerna för bostads- och hyresrätter.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

 Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo är desto mer positiv till ”Bostadsmarknaden och den ekonomiska utvecklingen” som rapporten heter.

 – Det här är något som politikerna borde lyssna väldigt noga på.

Syftet med rapporten är att titta på hur bostadsmarknaden ska bidra till ekonomisk tillväxt. ”En väl fungerande matchning mellan arbetsgivare och arbetssökande är central för den ekonomiska tillväxten. För smidiga övergångar mellan studier, arbete och livets olika skeenden behöver samhället ett utbud av olika typer av bostäder” anser rapportens författare.

Annons
Läs ocksåDe protesterar mot allt högre hyror i Stockholm – "redan svårt att hitta en lägenhet"

 Trion bestående av docent Per-Anders Bergendah, Monika Hjeds Löfmark på Svenska institutet för Europapolitiska studier och KTH-professorn Hans Lind har lagt fram ett smörgåsbord av åtgärder. På DN Debatt sammanfattar de sin modell som ”…en mer experimentell strategi där olika åtgärder testas i mindre skala. Detta är både ett sätt att få saker att hända och ett sätt att öka våra kunskaper om hur sambanden ser ut.”

Läs ocksåFörslaget om marknadshyror slängs på tippen
  • Skattesystemet måste utjämnas mellan bostads- och hyresrätter.
  • Hyresrätter är en boendeform som många vill ha.
Annons

–       Vi som bor i hyresrätter, det är som att det inte är våra hem. Men hyresrätter är hem och det är viktigt att man skapar långsiktiga spelregler för dem som bor där.

Läs också Hyresgästföreningen vill stärka boendes rättigheter: "Absurt att människor tvingas flytta" Varningen – så mycket dyrare kan det bli om marknadshyra införs Därför är bostadsägare villiga att acceptera lägre säljpriser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.