HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Frihet med bostad på hjul i Åre

Jämtland Har det blivit trendigt att bo på hjul i Åre? Allt fler tycks i alla fall välja ett liv i vagn framför lägenhet i stan.

För några nummer sedan uppmärksammade Hem & Hyra Gudmar Söderins åretruntboende i en egenbyggd vagn strax väster om Åre. Men han är inte ensam. Det finns fler lokalbor som hakat på det alternativa mobila boendet.
I lilla Krok i Järpen står två vagnar uppställda på en hästgård sedan i juni.

I den ena, som mer liknar en stuga, bor det unga paret Robin Eliasson, 27, och Klara Tangen Jansson, 22.De har hängt ihop i över sex år och nu ska kärleken vårdas vidare i en vagn på 18 kvadrat med sovloft. Tillsammans med två hundar.
– Ja, det är ju annat än lägenheten i Åre på 70 kvadrat, men ha en massa saker stjäl bara energi och det är intressant att se allt man faktiskt klarar sig utan, säger Klara.

Att byta bostad har gjort skillnad i plånboken också. Från 8 000 till drygt 500 kronor i månaden, inklusive el och uppkoppling.
Dusch finns i stallet, annars ser det mesta ut att rymmas på de få kvadraten. I ena hörnet står en soffa och i det andra ett skrivbord, uppe på loftet en dubbelsäng och under det ett litet pentry. Utanför fönstret går det hästar i hagen.
– Två är mina egna och en tredje delar jag med Maria, säger Klara.
Vagnsgrannen Maria och Klara träffades via hästintresset. När idén kläcktes om att flytta hit och stallägarna Lennart och Eva-Lis Bring inte hade något emot att även bli hyresvärdar så gick de all in och köpte sig var sin vagn.
För Marias del bidde det en cirkusvagn på 11 gånger 2,40 meter med en numera färgsprakande och fantasifull inredning.
– Den användes som loge för artisterna. Jag köpte den för 15 000 och renoverade den så att man kan bo i den året runt, säger Maria Ödman Alvstjärne, 40.

Maria bodde också i hyresrätt tidigare, men lockades av att prova något annat.
– Det var en befrielse att få göra sig av med saker. Man behöver inte ha flera av allt!

Utom hästar och hundar förstås.

Fakta: Annat kojfolk i norr
  • Markus Torgeby, 42, flyttade som 20-åring ut i en kåta i den jämtländska skogen där han bodde ensam i nästan fem år.
  • Chrille Törnlund Johansson, 31, fixade koja i Stöde 2012 för att provbo ett år utan varken vatten eller el.
  • Katie Fransson, byggde sig ett eko-hus på hjul när hon var 28, i Brattland, Åre, 2014. Utan el. Vatten får hon från regn och en gård en bit bort.
  • Jonna Jinton flyttade 100 mil som 121-åring till skogarna i Grundtjärn, Ångermanland, För åtta år sen.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.