HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fyra bolag i Mälardalen tar ställning mot våld

Södermanland Fyra bostadsbolag i Mälardalen har tagit ställning mot våld i nära relationer via föreningen Huskurages policy. Senast Willhem i Västerås.

I och med att Willhem anslöt sig är totalt 100 000 hushåll i landet knutna till Huskurage, enligt Peter Svensson som tillsammans med Nina Rung grundat föreningen.

Vad gör du när du misstänker att en granne blir misshandlad? Huskurage vill få dig att ringa på och fråga hur det står till.

Läs ocksåOvanligt med medicinsk förtur i Mälardalen

Fyra bostads bolag i Mälardalen har tagit ställning mot våld i nära relationer via föreningen Huskurages policy: Ikano i Västerås, Wallenstam i Uppsala och nu senast Roslagsbostäder i Norrtälje och Willhem i Västerås.

– Vi vill uppmana människor att visa civilkurage, att visa att man bryr sig om sina grannar. Vi
hoppas även kunna stoppa eventuella förövare. När de ser lappenkanske de känner att de har
ögonen på sig, säger CharlotteGrinder på Roslagsbostäder.

Policyn mot våld har satts uppi alla trapphus. Där står det hurman ska agera om man misstänker
att en granne blir misshandlad.

Läs ocksåBostadsbrist tvingar kvinnor stanna kvar

En kvinna som under många år levde i ett förhållande där hon blev misshandlad är Seija.

– Bara det att se informationen i trappuppgången varje dag hade stärkt mig. Det hade gjort att jag känt mig sedd och trodd. När man lever i ett sådant förhållande så blir det till slut normalt att bli slagen. Men att veta att grannar bryr sig skulle påminna om att det faktiskt inte är det, säger hon.

Seija berättar om ett tillfälle då en kvinna faktiskt ringde på och frågade vad som hände i lägenheten och ringde polisen.

Läs ocksåVåldsutsatta kvinnor fastnar på jourboenden

– Han tvingade mig att gå in i duschen och vara tyst. Jag vågade inte annat, inte ens när jag hörde att polisen stod utanför. Så det jag vill säga är att man som granne inte ska ge upp. Det kan ta tid.

Fakta: Om du misstänker att en misshandel pågår:

• Ring på dörren och fråga hur det är. Ta hjälp av en granne eller bovärd om det känns bättre.• Alternativt: ring på och gå tillbaka till din lägenhet om du inte vill stå kvar. På så sätt har du visat att någon uppmärksammat situationen och gjort en insats för att stoppa eventuellt våld.• Ring polisen på 112.• Meddela dina bovärdar.Om misshandeln inte är pågående:• Fråga din granne när du möter hen hur det står till. Allt för att visa att du har hört och bryr dig.

Källa: Huskurage

Läs också Åtalas för grov mordbrand i trapphuset – mister lägenheten Akka Egendom lovar god service i Lysekil

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.