Annons

Galna hyror under Eurovision – 23 500 kronor per natt kan leda till böter och uppsägning

Malmö Hyresgäster hoppas tjäna upp till åtta månadshyror på en vecka genom att hyra ut till Eurovisionbesökare. Men utan tillstånd riskerar de inte bara att vräkas. Det kan handla om lagbrott. Att hyra ut svart till ockerhyra kan ge böter eller i värsta fall fängelse.
Bild över Malmö och Loreen med vinnarpokalen samt en annons med ockerhyra under Eurovision.
Foto: Anders Paulsson/Corinne Cumming/Getty Images
Värstingexemplet. Drygt 141 000 kronor vill hyresgästen har för sin lägenhet under Eurovisionveckan.

– Det är inte tillåtet att hyra ut under Eurovision. Vi skulle aldrig godkänna en sådan ansökan. Det är för kort tid och vi tillåter över huvud taget inte uthyrning för hotellverksamhet, säger Eva Rosengren, chef för oriktiga hyresförhållanden hos Malmös största hyresvärd, kommunala bostadsbolaget MKB.

Tillåtet eller ej. När Hem & Hyra letar annonser på nätet har vi inga problem att hitta hyreslägenheter i Malmö som hyrs ut under Eurovisionveckan. Bland annat i MKB:s fastigheter. En nyrenoverad trea i ett av deras hus på Lugnet, ett område mitt i stan, går till exempel att hyra för 30 456 kronor i sex dygn i samband med Eurovision. Den förhandlade månadshyran för trerumslägenheter i huset ligger på mellan 9 500 och 11 600 kronor, ungefär en tredjedel av vad förstahandshyresgästen hoppas på att få in under tävlingsveckan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi blundar inte om vi skulle upptäcka sådana annonser. Det leder till utredning från vår sida, säger Eva Rosengren.

Eva Rosengren, chef på MKB och MKB-flaggor utanför hyreshus.
Eva Rosengren är chef för MKB:s grupp som arbetar mot oriktiga hyresförhållanden.

141 000 kronor för en hyressexa i sex dygn

Hyresgästen som vill hyra ut på Lugnet är inte den enda som riskerar sitt kontrakt. Efterfrågan på bostäder är stor under hela Eurovisionveckan i maj. Delegationer från fyrtio länder, publik från hela världen och 1 000 journalister ska hitta någonstans att bo. Flera uthyrningssajter förmedlar bostäder i och runt Malmö. Det handlar om villor, bostadsrätter och hyreslägenheter i andra hand – ofta utannonserade till skyhöga priser.

En sexrummare på 116 kvadratmeter i ett hyreshus i Limhamn, som ägs av en privat fastighetsägare, kostar drygt 141 000 kronor för sex dagar. En fyra i Slottsstaden, i ett hus som förvaltas av Stadsbostäder, går på 78 800 kronor för lika många dygn medan en hyrestvåa i ett av Willhems hus vid Kalkbrottet i Limhamn kostar 11 900 kronor för två dygn. I alla de fallen är det till synes hyresgästerna som annonserar ut, till mångdubblade hyror.

Annons
Läs ocksåVill du hyra ut inför Eurovision? Så slipper du bli vräkt: ”Viktigt”Sugen på att tjäna extrapengar på din hyresrätt under Eurovision. Undvik fallgroparna så att du inte mister din bostad.

– Det låter orimligt mycket. Helt galet faktiskt, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Josephine Stensson, jurist på Hyregästföreningen.
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen i Malmö.

– Jag har ett råd: Gör det inte! Har du inte tillstånd från hyresvärden riskerar du att förlora din lägenhet om du hyr ut. Och även om du frågar hyresvärden får du troligtvis nej. Det är för kort tid och det finns inget beaktansvärt skäl för att få hyra ut, säger Josephine Stensson.

Hem & Hyra kontaktar flera hyresgäster som annonserar ut sina lägenheter till rena ockerhyror. Men ingen vill prata. En säger att uthyrningen inte längre är aktuell. En annan ber oss ringa senare men då svarar hon inte längre. Dagen efter är hennes annons borttagen, står det på uthyrningssajten. Ytterligare en får vi kontakt med via en uthyrningssajt men även hon slutar att svara.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Uthyrning under Eurovision kan sluta med vräkning

Till skillnad från om du äger din bostad kräver det alltså tillstånd från hyresvärden om du ska hyra ut i andra hand. Och för att få grönt ljus från värden måste du ha ett giltigt skäl. Dit räknas normalt inte att tjäna extra pengar i samband med evenemang. Den som ändå har modet – eller är dumdristig nog – och chansar i hopp om att göra sig en rejäl hacka under Eurovision kan råka illa ut.

Annons

En svartuthyrning kan leda till uppsägning. Hyresvärden behöver inte ens skicka ut en varning. Men det kan också sluta betydligt värre än så. För fem år sedan skärptes lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra. Den som bryter mot reglerna och hyr ut svart till överhyra kan dömas till böter eller i värsta fall till fängelse i högst två år. Dessutom kan man tvingas betala tillbaka överhyran.

– Det är helt enkelt ett brott. Men sedan är det också moraliskt fel. Man ska inte tjäna pengar på ett förstahandskontrakt, säger Josephine Stensson.

Om du däremot planerar att hyra ut till en inneboende är det lite andra regler som gäller. Det kan du läsa mer om här.

Fakta: Mångdubblade hyror under Eurovision - här är lägenheterna
Genrebild från Eurovision och bild över Malmö stad.
Eurovision i Malmö i maj lockar många besökare och trycket på bostäder är stort.

”Trettio sekunder från Willys”

Den här Limhamnslägenheten är i två plan, har ett gym och stor balkong. Den ligger nära matbutiker, Systembolag och flertalet busslinjer, enligt annonsen. Under Eurovision kostar den 141 200 kronor. Summan gäller för sammanlagt sex dygn och då ingår parkering. Det motsvarar en dygnshyra på 23 500 kronor. Det finns ingen förhandlad hyra för lägenheten men Hyresgästföreningen uppskattar att den ligger på mellan 15 000 och 16 000 kronor i månaden.

”200 m to the Copacabana of Malmö”

I hyresfemman på 127 kvadratmeter med balkong i Slottsstaden finns fyra sovrum och plats för sju personer. Den som hyr hela veckan (sex dygn) får betala 78 760 kronor men får inte röka inomhus eller lyssna på hög musik efter midnatt. Den förhandlade månadshyran för lägenheten är 13 650 kronor. Dagen efter att Hem & Hyra sökt uthyraren är annonsen borttagen.

”Nyrenoverat i centrala Malmö”

För en nyrenoverad trea på 75 kvadratmeter på Lugnet i centrala Malmö, med stor balkong och möjlighet att hyra p-plats i garage, får man betala 30 456 kronor för Eurovisionveckan (sex dygn). Hyresvärden är egentligen MKB, det kommunala bostadsbolaget, och den förhandlade månadshyran för treor i huset ligger på mellan 9 500 kronor och 11 600 kronor.

”I Limhamn – nära Malmö Arena”

Här hyr förstahandshyresgästen ut en tvårummare på 56 kvadratmeter. Enligt annonsen tar det 25 minuter att gå till arenan där tävlingarna hålls. Lägenheten går enbart att hyra över helgen (två dygn) och då kostar den 11 880 kronor, en bra bit över den normala månadshyran. Willhem äger huset nära Kalkbrottet och den förhandlade hyran ligger på 8 800 kronor i månaden.

”Kök med allt utom kaffekokare”

En tvåa på 59 kvadratmeter, vid Nobeltorget, går att hyra hela veckan (sex dygn) och kostar då 24 300 kronor. Lägenheten ska vara välutrustad, fast den saknar kaffekokare, skriver annonsören på uthyrningssajten. Den förhandlade månadshyran ligger normalt här på mellan 5 400 och 6 200 kronor.

Källor: Uthyrningssajten qasa.se och Hyresgästföreningen.
De förhandlade hyrorna som anges i exemplen ovan är 2023 års nivå eftersom årets hyror inte är registrerade ännu. 

 

Fakta: Så funkar lagen mot svartuthyrning

Lagboken.

  • Hyresgästen kan förlora sitt kontrakt, motiverat med en svartuthyrning om fastighetsägaren säger upp kontraktet.
  • Svartuthyraren kan även tvingas betala tillbaka pengarna, överhyran, om andrahandshyresgästen lämnar in ett krav på återbetalning som godkänns av hyresnämnden.
  • Hyresgästen kan dessutom dömas till böter som en brottsling, om någon polisanmäler vad som hänt och detta leder till en fällande tingsrättsdom för brott mot jordabalken.
Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Galna ockerhyrorna inför Eurovision bara fortsätter - trots varningar: "Ett brott" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.