Annons

Hyresgäst kan förlora kontrakt efter tillslag mot sexhandel – risk för nya fall under Eurovision

Malmö Polisen mötte prostituerade i lägenheten och avslöjade en misstänkt svartuthyrning. Nu försöker värden kasta ut hyresgästen med hjälp av domstol. Under Eurovision i Malmö finns risk för ökad sexhandel i hyreshus. “Vi ska vara vaksamma“, säger Heimstadens kommunikationschef Robin Wilhelmsson.
Eurovision
Foto: Anders Paulsson/EBU

Ett polistillslag som ägde rum i centrala Malmö i vintras har lett vidare till en hyrestvist i domstol. Nu finns det risk att scenariot upprepas då Eurovision song contest drar in i staden.

Det var sen novemberkväll när poliser slog till mot en fastighet som ligger i Carolikvarteren. Det fanns misstankar om att en av lägenheterna just då fungerade som bordell och detta visade sig stämma. I ettan träffade polisen på flera kvinnor från Rumänien som berättade att de var i Sverige för att sälja sex.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I ett låst utrymme låg saker som tillhörde personen som står på hyreskontraktet för bostaden, en man i trettioårsåldern. Men det visade sig snabbt att han inte fanns på plats och att han hade hyrt ut lägenheten via Airbnb. Enligt uppgifter i dokument från kvällen nekade mannen till all kännedom om prostitution när polisen fick tag på honom men medgav att han hade hyrt ut hemmet i andra hand.

”Han skulle omedelbart säga upp avtalet med Airbnb”, står det pm från razzian.

Uppsägningen ska avgöras av hyresnämnden

Mannen har haft hyreskontrakt för enrummaren i tolv år men kan nu förlora rätten att bo kvar. Kort efter polisens tillslag i vintras sade fastighetsägaren Heimstaden upp kontraktet. Eftersom mannen inte har gått med på att flytta frivilligt har tvisten nu, ett halvår senare, gått vidare till hyresnämnden. Heimstaden riktar flera anklagelser mot mannen: Lägenheten användes för brottslighet som innebar att grannarna i huset utsattes för ”särskilt svåra störningar”. Mannen hyrde samtidigt ut svart, utan tillstånd, och skötte inte sina plikter som hyresgäst.

Hem & Hyra har varit i kontakt med mannen som avstått från att kommentera Heimstadens anklagelser. Nu ska domstolen bestämma om han kan bo kvar.

Under det senaste året har hyresnämnden i Malmö hanterat en handfull liknande fall där prostitution legat som grund för uppsägningar. Flera hyresgäster har på detta sätt förlorat sina kontrakt. Samtidigt har tingsrätten dömt andra personer för koppleri efter att de medvetet hyrt ut ut lägenheter till personer som sålt sex.

Annons

Ökad risk under Eurovision

I veckan har Eurovision song contest startat i Malmö och runt hundratusen internationella besökare väntas komma till staden. Många av dessa kommer att bo i andra hand under sin vistelse och enligt polisen kan evenemanget bidra till att öka prostitutionen. 

Eurovison hålls i Malmö mellan 4 och maj. Marcus &Martinus representerar Sverige.
EBU anordnar Eurovison i Malmö mellan den 4 och 11 maj. Artisterna Marcus & Martinus representerar Sverige i tävlingen.

Andrahandshyrda hyresrätter, som saknar tillstånd från värden, är viktiga för nätverken bakom sexhandeln och fungerar som bordeller. Sexköpen sker via sajter på nätet och styrs ofta av personer som befinner sig utomlands. På stadsbussarna i Malmö varnar just nu myndigheterna resenärer, genom information på flera olika språk, och uppmanar dem att slå larm om de ser något misstänkt som kan kopplas till människohandel eller prostitution.

Områdespolisen Elisabeth Cewers är väl insatt i hur lägenhetsprostitutionen fungerar och hur den kan påverkas av stora evenemang som Eurovision.

En aspekt är att efterfrågan på prostitution bör öka om det kommer hundratusen besökare till Malmö, men samtidigt är de flesta barnfamiljer. En annan aspekt är att prostitution inte sker i laglig uthyrning och i andra eller tredje hand. Den som hyr sin lägenhet ut vill tjäna pengar och priserna går upp och frågan är om tjejerna [de prostituerade] vill betala så mycket.

Läs ocksåInga uppsägningar trots försök att hyra ut till ockerpriser under EurovisionDrönarbild på Malmö och annons på hyreslägenhet som hyres ut under Eurovision.
Elisabeth Cewers, områdespolis i Malmö
Elisabeth Cewers, områdespolis i Malmö.

Vad är ditt råd till den som ändå beslutar sig för att hyra ut sin lägenhet?

– Se till att du har tillstånd från fastighetsägaren så att du inte blir av med lägenheten. Ta inte kontant betalt och se till att grannarna håller koll eller gå själv till lägenheten och hälsa på. Om vi får in tips om prostitution så kommer vi i mån av resurs att följa upp det, säger hon.

Annons

Värdarna håller extra koll i husen

Hos Heimstaden, Malmö största privata värd med drygt 8 000 lägenheter, har risken för ökad svartuthyrning och sexhandel under Eurovision varit uppe för diskussion. Redan tidigare under våren har bolaget och andra värdar i staden blivit uppmärksammade av länsstyrelsen och polisen på riskerna för ökad prostitutionen under just Eurovisionveckan.

– Vi har pratat om det här och att vi ska vara vaksamma och oftare vara ute i våra fastigheter. Vi hoppas också att våra hyresgäster gör oss uppmärksamma på om det är något som sticker ut, säger kommunikationschefen Robin Wilhelmsson.

– Det är generellt svårt att fånga upp detta, Eurovision eller inte. Vi har begränsade möjligheter som hyresvärd. Men våra fastighetsskötare och förvaltare ska vara mer uppmärksamma och undersöka om något sticker ut, säger han.

Heimstaden håller extra koll under Eurovision
Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.

Annonser med skyhöga hyror

Hem & Hyra har tidigare rapporterat att det har uppstått en omfattande andrahandsmarknad i Malmö kopplat till Eurovision och om hyresgäster som via annonser försöker ta ut skyhöga hyror för bara några få dagar. Det finns exempel på personer som försöker dra in åtta månadshyror på att agera andrahandsvärd under Eurovision. Men detta är riskabelt. Svartuthyrning i sig kan kosta kontraktet och kombinationen av svartuthyrning och överhyra är olaglig.

– Det är inte tillåtet att hyra ut under Eurovision. Vi skulle aldrig godkänna en sådan ansökan. Det är för kort tid och vi tillåter över huvud taget inte uthyrning för hotellverksamhet, har Eva Rosengren, chef för oriktiga hyresförhållanden hos Malmös största hyresvärd, det kommunala bostadsbolaget MKB, tidigare sagt till Hem & Hyra.

Fakta: Så undviker du som hyresgäst att bli indragen i prostitution

Bilden visar en hyresgäst som skriver på ett hyreskontrakt.

Den som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand bör tänka på några saker för att vara säker på att inte bli inblandad i prostitution och råka illa ut. Följ Hem & Hyras checklista:

Det viktigaste är att se till andrahandsuthyrningen är godkänd av fastighetsägaren.

1. Hyr aldrig ut din lägenhet i andra hand utan att hyresvärden har informerats och gett grönt ljus.

Det finns anledning att vara försiktig med uthyrningstjänster som Airbnb för kortare perioder på dagar eller veckor. För så korta perioder får du i regel ändå inte tillstånd av hyresvärden. Om du ändå beslutat dig för att hyra ut och har fått godkänt:

2. Kontrollera identiteten på den du hyr ut till och skriv ett riktigt andrahandskontrakt.

3. Se till att ha fungerande kontaktvägar till din hyresvärd så att du enkelt kan bli nådd och inte missar en eventuell varning. Bor du inte själv kvar i lägenheten kan det vara bra att ändå ha tillgång till din post.

4. Prata med en pålitlig granne som kan hålla lite koll och snabbt slå larm om något går fel. Om allting ändå spårar ur, trots dina försiktighetsåtgärder:

5. Agera. Avsluta uthyrningen. Kontakta polisen om du misstänker att det pågår något som är olagligt.

Den sista punkten är viktig. En hyresgäst som känner till att det pågår prostitution i hens andrahandsuthyrda lägenhet men inte sätter stopp kan göra sig skyldig till brott som koppleri.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Galna ockerhyrorna inför Eurovision bara fortsätter - trots varningar: "Ett brott" Vill du hyra ut inför Eurovision? Så slipper du bli vräkt: ”Viktigt” Galna hyror under Eurovision - 23 500 kronor per natt kan leda till böter och uppsägning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.