Annons

Vill du hyra ut inför Eurovision? Så slipper du bli vräkt: ”Viktigt”

Nyheter Funderar du på att hyra ut din lägenhet under Eurovision? Se upp! Du kan förlora din hyresrätt. Experten berättar vad du ska tänka på – och förklarar den viktiga skillnaden mellan inneboende och andrahandsuthyrning.
Sugen på att tjäna extrapengar på din hyresrätt under Eurovision. Undvik fallgroparna så att du inte mister din bostad.
Foto: Sarah Louise Bennett, Getty Images
Sugen på att tjäna extrapengar på din hyresrätt under Eurovision. Undvik fallgroparna så att du inte mister din bostad.

Världens schlagerälskare kommer att inta Malmö under en hel veckan den 7–11 maj för Eurovision Song Contest. De är många och de måste bo någonstans.

I Hem & Hyras granskning kan vi visa att hyresgäster utnyttjar situationen å det grövsta. Vissa tar ut ockerpriser för att hyra ut sina lägenheter i Malmö inför evenemanget. En person tar kräver 23 500 kronor per dygn för sin tvåplanslägenhet. Det kan vara ett brott och kan leda till förlorat hyreskontrakt och böter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så vad ska man tänka på om man vill låta en schlagertokig person flytta in i sin lägenhet ett par dagar och inte drabbas av problem?

Måste ha tillstånd av värden för att hyra ut

För det första. Det krävs tillstånd av värden att hyra ut i andra hand. Men det finns också många andra saker att tänka på för att göra rätt när man hyr ut. Johanna Lundmark, kommunikatör på Hyresgästföreningens servicecenter, förklarar att hyran man kan ta ut beror på om man själv kommer att befinna sig i lägenheten eller inte.

– Är man inte alls i lägenheten, även om man hyr ut bara en dag, är det en andrahandsuthyrning. Då får man ta ut den egna hyran. Är det en begränsad tid får man räkna på hur många dagar det är och vad som är skäligt att ta ut utifrån månadshyran. Om det är fullt möblerat kan man ta ut max 10–15 procents påslag, säger hon.

Läs ocksåHyresgäst kan förlora kontrakt efter tillslag mot sexhandel – risk för nya fall under EurovisionEurovision

Och om man är hemma samtidigt?

– Då har inte den som hyr självständigt nyttjande och då är det ett inneboendeskap. Då får man ju räkna på hur stor del den här personen får ta del av och ta ut en hyra utifrån det.

Hur bör man tänka då?

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Om man det är en lägenhet med två precis lika stora rum och man hyr ut det ena rummet och har det andra rummet själv och personen får nyttja alla andra ytor till hälften. Då kan ju ungefär hälften av hyran vara skälig.

141 000 kronor för en vecka. Malmöbor passar på att ta ut jättehyror under Eurovision.
141 000 kronor för en knapp vecka. Malmöbor passar på att ta ut jättehyror under Eurovision.

Glöm de stora pengarna

Om man hyr ut ett rum i sin tvårummare med en månadshyra på 8 000 kronor i tre dagar har man därmed rätt att ta ut cirka 400 kronor. Det blir alltså inga stora pengar.

Annons

Johanna Lundmark berättar att man behöver världens tillstånd att hyra ut lägenheten i andra hand, om det så bara är för en dag.

– Det gäller oavsett tiden. Det är många som använder sig av Airbnb eller liknande tjänster, men man måste ändå alltid ta det säkra före det osäkra. Så be alltid om tillstånd före uthyrning.

Är det samma sak om man hyr ut ett rum?

– När det gäller inneboende då får man ju hyra ut utan tillstånd. Så länge man själv är i lägenheten kan man göra det.

– Men det finns ett aber. Man får inte bedriva hotellverksamhet.

Vad innebär det?

– En del har ju uthyrning som en extra inkomst, att de regelbundet hyr ut ett rum hela tiden till olika personer. Det kan innebära att det blir spring i trapphuset eller att grannar blir störda. Man får inte göra det, men vid ett enstaka tillfälle går det bra att hyra ut utan tillstånd.

– Är man är osäker är det bättre att kontakta hyresvärden. Annars riskerar man att bli av med sin bostad.

Stora risker med uthyrning

Störningar, spring eller en lägenhet som används för att tjäna pengar – allt kan leda till uppsägning. Det finns med andra ord stora risker med att hyra ut. Dessutom är det viktigt att ha en skriftlig kommunikation med hyresgästen inför boendet.

Annons

– Det är bra att ha ett avtal med vad som ingår i uthyrningen, om hur stor del av en lägenhet man hyr ut, hyran, tider, nyckelöverlämning. Ju tydligare desto bättre. De är bra både för hyresgästen och den som hyr ut.

Kan det vara bra att skriva en inventarielista på det som finns i bostaden om man är orolig för stöld?

– Ja, och det kan också vara bra att filma eller fotografera lägenheten inför en uthyrning. Då har man bevis för skicket om det skulle uppkomma någon skada under uthyrningen.

Det är ju vanligare att hyresgäster blir lurade på pengar när de betalar i förskott, men finns det även risk för uthyrare att bli lurade på pengar?

– Naturligtvis kan även den som hyr ut bli lurad. Det finns former av bedrägeri, där man låtsas betala via en speciell tjänst där pengarna ska ligga deponerade. Då är det viktigt att kolla upp vad är det för tjänst.

Vi kan se att hyresgäster i Malmö tar ut stora summor i överhyra för ESC-veckan. Hur reagerar du på det?

– Det känns inte bra, man blir ledsen när man ser sådant. Men jag är inte förvånad, jag har sett och hört om liknande priser. Det är inte ok och det finns stora risker med att göra så, man kan bland annat bli återbetalningsskyldig. Det spelar ingen roll om det är mellohelg eller om läget är attraktivt.

Läs också Galna ockerhyrorna inför Eurovision bara fortsätter - trots varningar: "Ett brott" Galna hyror under Eurovision - 23 500 kronor per natt kan leda till böter och uppsägning Riskfyllt att hyra ut under Vätternrundan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.