Annons

Inga uppsägningar trots försök att hyra ut till ockerpriser under Eurovision

Malmö Hyresgäster hoppades kunna tjäna upp till åtta månadshyror genom att hyra ut till Eurovisionbesökare, trots att de riskerade både vräkning och åtal. Det handlade bland annat om boende hos kommunala MKB. Men där har har inga hyresgäster sagts upp - än så länge.
Drönarbild på Malmö och annons på hyreslägenhet som hyres ut under Eurovision.
Foto: Anders Paulsson
Trean i centrala Malmö kostar 30 500 kronor att hyra i sex dygn i samband med Eurovision.

Det var inte tillåtet att hyra ut i andra hand till Eurovisionbesökare. Budskapet var tydligt från det kommunala bostadsbolaget MKB inför tävlingsveckan. Trots det kunde Hem & Hyra i vintras avslöja hur hyresgäster i Malmö riskerade både hem och böter, eller i värsta fall fängelse, när de utan tillstånd försökte hyra ut svart till ockerhyror under Eurovision.

Hem & Hyra hade inga problem att hitta lägenheter i bland annat MKB:s fastigheter på olika uthyrningssajter. Det handlade till exempel om en nyrenoverad trea på Lugnet i Malmö. Den skulle kosta 30 456 kronor för sex dygn. Den förhandlade månadshyran för trerumslägenheter i det huset ligger på mellan 9 500 kronor och 11 600 kronor, en tredjedel av vad hyresgästen hoppades på att få in under Eurovisionveckan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Eurovisionvinnaren Loreen och en hand som håller i en sedelbunt.
Inga hyresgäster hos det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö har sagts upp trots att Hem & Hyra hittade annonser där boende försökte hyra ut svart till ockerhyror under Eurovision.

Men när Eurovision nu är över står det klart att inga hyresgäster hos MKB sägs upp. MKB har inte med säkerhet kunna fastslå att någon faktiskt har hyrt ut svart till överhyra, ett skäl till att både riva ett hyreskontrakt och göra en polisanmälan. Sedan ett par år tillbaka riskerar svartuthyrare inte bara förlora sitt kontrakt utan även bli dömda för brott. Men inga grannar har klagat och ingen områdespersonal har sett något misstänkt.

– Det handlar nog om att ni skrev och att vi var tydliga med vår information om att det inte var tillåtet, säger Eva Rosengren, chef för MKB:s grupp som arbetat mot oriktiga hyresförhållanden.

Varnade hyresgäster inför Eurovision

Efter Hem & Hyras första artikel gick MKB ut med information till alla sina hyresgäster i boendeapp, nyhetsbrev och på sin sajt. Budskapet var tydligt: andrahandsuthyrning inte var tillåtet under Eurovision. Målet var att stoppa alla svartuthyrningar. Dit räknade bostadsbolaget även uthyrningar till inneboende eftersom det var att betrakta som ren hotellverksamhet. MKB höll dessutom koll på annonser där de misstänkte att det handlade lägenheter i deras hus. I något fall kontaktade de hyresgästerna som efter påstötningar raderade annonsen.

Annons

– Men det är klart att vi kan ha missat lägenheter. Man lägger sällan ut adress och lägenhetsnummer när man hyr ut. Det kan därför vara svårt för oss att upptäcka vilka som bor hos oss och vill hyra ut svart, säger Eva Rosengren.

Eva Rosengren, chef på MKB och MKB-flaggor utanför hyreshus.
Eva Rosengren är chef för MKB:s grupp som arbetar mot oriktiga hyresförhållanden.

Tillfällig uthyrning kan leda till vräkning

Till skillnad från om du äger din bostad kräver det alltså tillstånd från hyresvärden om du ska hyra ut i andra hand. Och för att få grönt ljus från värden måste du ha ett giltigt skäl. Dit räknas normalt inte att tjäna extra pengar i samband med evenemang. Den som ändå har modet – eller är dumdristig nog – och chansar i hopp om att göra sig en rejäl hacka under större evenemang som lockar mycket folk, som Eurovision i Malmö eller Taylor Swift-helgen i Stockholm, kan råka illa ut.

En svartuthyrning kan leda till uppsägning. Hyresvärden behöver inte ens skicka ut en varning. Men det kan också sluta betydligt värre än så. För fem år sedan skärptes lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra. Den som bryter mot reglerna och hyr ut svart till överhyra kan dömas till böter eller i värsta fall till fängelse i högst två år. Dessutom kan man tvingas betala tillbaka överhyran.

Läs ocksåGalna hyror under Eurovision - 23 500 kronor per natt kan leda till böter och uppsägningBild över Malmö och Loreen med vinnarpokalen samt en annons med ockerhyra under Eurovision.

– Det är helt enkelt ett brott. Men sedan är det också moraliskt fel. Man ska inte tjäna pengar på ett förstahandskontrakt, har Josephine Stensson på Hyresgästföreningen tidigare förklarat.

Annons

Om du däremot planerar att hyra ut till en inneboende är det lite andra regler som gäller. Det kan du läsa mer om här.

 

Läs ocksåGalna ockerhyrorna inför Eurovision bara fortsätter - trots varningar: "Ett brott"Eurovisionvinnaren Loreen och en hand som håller i en sedelbunt.
Läs också Hyresgäst kan förlora kontrakt efter tillslag mot sexhandel – risk för nya fall under Eurovision Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Vill du hyra ut inför Eurovision? Så slipper du bli vräkt: ”Viktigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.