Annons

Gamla prylar får nytt liv i återbruksrummet

Göteborg Om hyresgästerna på Husargatan 21 i Haga vill skänka eller fynda gamla saker behöver de inte gå långt. Det räcker med en tur ner till återbruksrummet, kvarterets egen gratisloppis.

Byteshyllan klättrar upp och ner över väggen och är upplyst med led-slingor. Prylarna som står prydligt uppställda på den kunde knappast fått en mer attraktiv placering.

– Nu är dessutom någon som varit här och möblerat om, säger Bostadsbolagets kvartersvärd Jimmy Johansson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han har bara fått positiv respons på återbruksrummet, som invigdes i den före detta grovtvättstugan  innan sommaren.

– Alla gånger. Det är bra omsättning på sakerna också.

Grovsoprum av olika typer har alltid haft en inofficiell bytarfunktion, men här är det alltså själva poängen. Eva Bengtsson, miljöstrateg på Bostadsbolaget, säger att tanken är att öka medvetenheten om avfallsfrågan bland de boende.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– Vi vill att man ska se värdet i föremål som man inte själv vill ha längre, men som någon annan kanske uppskattar. 

Rent praktiskt är förstås minskningen av avfallet väldigt marginell, men bytarhyllan är också en trivselskapande detalj. Den har skapats av Resense Design och har det göteborgsvitsiga namnet ”Omge”.

– Det är överraskande bra kvalitet på mycket som ställs i hyllan. Jag var nere och tittade efter semestern, för jag var lite orolig att det skulle blivit fullt, men det var ingen fara, säger Eva Bengtsson.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Saker som trots allt blir stående för länge tas om hand av biståndsorganisationen Human Bridge. De har också hand om klädcontainern som står i rummet.

Annons

Hittills har satsningen varit en succé, men Eva Bengtsson säger att Bostadsbolaget vill vänta lite längre innan de utvärderar projektet.

– Sedan får vi se om det är något vi kommer att göra på fler adresser. Vi har enklare system på några ställen redan nu, med vanliga hyllor. Men det här är lite mer påkostat.

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.