Annons

Goda skäl krävs vid lägenhetsbyten

Stockholm ​De allra flesta lägenhetsbyten går smidigt. Men det finns undantag. Vill hyresvärden sätta sig på tvären finns det möjligheter för det.
– Se till att ha bra skäl för att få byta. Och var beredd på att blottlägga ditt liv och din privatekonomi, säger Malin Nohlgren, jurist på Hyresgästföreningen.
 
Hon berättar att många hyresgäster blir arga när de inser att det krävs detaljerade redogörelser för att få byta lägenhet.
– Det är uthyrarnas marknad i Stockholm, vi har bostadsbrist.
 
Men det är inte alltid goda skäl räcker. Malin Nohlgren företrädde nyligen en medlem vid ett lägenhetsbyte – en riktig skräckhistoria. När den kvinnliga hyresgästen ville byta sin lägenhet svarade hyresvärden Einar Mattsson med att säga upp henne. Men hyresnämnden beslöt enhälligt att kvinnan hade rätt både till sitt kontrakt och att byta lägenhet. Hyresvärden överklagade då uppsägningen till hovrätten.
 
Dagen före hovrättsförhandlingen, efter en rättsprocess som pågått i över ett års tid, drog värden tillbaka överklagandet efter att ha erbjudit en lägenhet till en av kvinnans bytespartners. Det enda villkoret var att kontraktet skulle skrivas senast dagen före förhandlingen i hovrätten, vilket framgår av en mejlväxling som Hem & Hyra tagit del av.
– Man försöker först vänta ut parterna, för att de ska dra sig ur bytet. Det är inte olagligt men omoraliskt, säger Malin Nohlgren och fortsätter.
– Fastighetsägaren sätter sig över rättssäkerheten och respekterar inte ett beslut från hyresnämnden.
 
Rune Thomsson är sekreterare i etiska nämnden hos fastighetsägarna Sverige, vill inte uttala sig i enskilda ärenden.
– Men den som anser att en hyresvärd inte har uppträtt på ett korrekt sätt kan göra en anmälan till Ansvarsnämnden hos Fastighetsägarna, säger han.
 
Malin Nohlgren råder alla som vill byta att först ringa och prata med sin värd. Men påminner att de flesta hyresvärdar vill ha bytesansökan skriftligt.
– Man bör vara tydlig och noggrann med vad man skriver i sin bytesansökan. Jag såg ett fall där hyresgästen ville byta till en fastighet som skulle ombildas, för att kunna köpa. Det är inte ett beaktansvärt skäl.
 
Beaktansvärda skäl
  • För att få byta lägenhet krävs att det är bostadsbrist på orten. Här är de vanligaste skäl som är beaktansvärda för att få byta:
  • Din familj har blivit större eller mindre och behöver mer eller mindre utrymme.
  • Din ekonomi har förändrats.
  • Du eller någon annan i familjen har fått fast arbete på annan ort.
  • Du ska studera på annan ort.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Virginia fick ja till att byta lägenhet – men därför blev det ändå stopp: "Jag känner mig uppgiven" Ja till betalningsanmärkning men nej till hyresgäst som vill bo större – så bedöms lägenhetsbyten Därför stoppas Linda att byta till drömlägenhet: ”Diskriminerande för oss på mindre orter” Skärpta lagen satte stopp för polisen Christians drömflytt Rätten gav Linus och Robin grönt ljus till lägenhetsbyte – "inkomsten störtdök"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.