Annons

”Gör det möjligt att ge bidraget direkt till värden”

Nyheter Frestande att använda bostadsbidraget till annat. Det tror Magdalena Andersson (M), som vill att pengarna ska kunna överföras till hyresvärden.

Försäkringskassan borde ändra sitt regelverk för att hindra människor att bli skuldsatta i onödan, skriver Magdalena Andersson, moderat gruppledare i civilutskottet, på Svenska Dagbladets debattsida.

Ett första steg vore enligt henne att låta bostadsbidraget föras över direkt till hyresvärden i stället för att sättas in på hyresgästens eget konto.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra bad riksdagsledamoten utveckla sitt resonemang:

– Jag tror att människor vill göra rätt, men ibland är livet lite för tajt. Man vet att hyran ska betalas men det kan vara frestande att använda pengarna till något annat och i stället bygga upp ett skuldberg.

Annons

Är inte det här ett kontroversiellt förslag?

– Nej. Ingen tycker att det är konstigt när människor använder autogiro i andra sammanhang. Varför ska det nödvändigtvis vara så att bidraget kommer till mig först och inte direkt till den det berör?

Vilka skulle beröras av de nya reglerna?

– Det rör sig om en möjlighet, inte något som man är tvungen till. Det här var något man faktiskt kunde göra förut, genom att fylla i vilken hyresvärd som skulle ha pengarna.

Annons

Vad är bakgrunden till förslaget?

– Jag har pratat med många inom socialtjänsten och där ser man ett behov att lösa det här problemet. Detta skulle vara ett sätt.

Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Falska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landet Hyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne  Vädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren Tusentals fler till Kronofogden på grund av bostadsbidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.