HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gotlandshem vill höja hyrorna – men får kritik: ”Tar i för mycket”

Gotland Gotlandshem vill höja hyrorna med tre procent nästa år. Men Hyresgästföreningen är kritisk och tycker höjningen är alldeles för hög med tanke på coronakrisen.
Foto: Jenny Knutsson
Allmännyttan är Gotlands största hyresvärd med cirka 4 500 lägenheter.

I nästa vecka inleds hyresförhandlingarna mellan allmännyttiga Gotlandshem och Hyresgästföreningen. Förra gången misslyckades förhandlingarna och de fick lösas med medling efter att bolaget yrkade på en höjning med fem procent.

Den här gången önskar Gotlandshem höja hyrorna med tre procent från årsskiftet, men egentligen hade bolaget velat höja hyrorna ännu mer.

Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

— Vi hade önskat fem procent nästa år också, men vi justerade ner det till tre procent för att det inte ska slå för hårt mot hyresgästerna, förklarar Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

Bakgrunden till höjningen är framförallt ökade taxor för vatten, värme och sophämtning och att bolaget inte fått tillräcklig kostnadstäckning. Enligt Kalkhäll är det betydligt dyrare att driva fastigheter på Gotland än på andra ställen i landet.

Men Hyresgästföreningen är kritisk till höjningen som de anser sker i en ansträngd ekonomisk situation med varsel, arbetslöshet och inställda lönehöjningar.

Läs ocksåGotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

— Vi tycker att de tar i för mycket. Vi vill att bolaget ska ta sitt ansvar under krisen. Arbetsmarknaden har inte varit som den brukar och många timanställda har fått gå hem och som drabbat många hyresgäster, säger Susanne Davidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

En höjning med tre procent skulle innebära ett påslag på 195 kronor i månaden för en lägenhet med en hyra på 6 500 kronor.

— I dagsläget tycker vi att det är för mycket. Vi har inte fått ta del av några underlag än, men bolaget har gått med vinst flera år på raken, säger Susanne Davidsson.

Läs ocksåNya hyror klara hos Göteborgs privatvärdar

Men Gotlandshem har inte sett att deras hyresgäster har drabbats i någon större utsträckning av krisen.

— Vi kan varken se att antalet vräkningar eller krav har ökat under pandemin jämfört med tidigare. Dessutom finns det ett fungerande skyddsnät om man blir sjuk eller arbetslös, säger Elisabeth Kalkhäll.

Läs också Hyrorna klara hos Uppsalahem efter tvist Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.