HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Grannarna slog larm om svart madrassboende – så försvarade sig den anklagade i domstolen

Malmö Han hade hyrt tvårummaren i över tjugo år. De senaste åren hade hyresvärden anklagat honom för att bedriva ett svart madrassboende i lägenheten. Men trots det fortsatte springet i trappan och till slut fick värden nog.
Foto: Pixabay/Anders Paulsson

Gång på gång slog grannarna larm till hyresvärden. Det var spring i trapphuset och folk tycktes flytta in och ut ur lägenheten på löpande band. När grannarna kontaktade störningsjouren fick jouren snopet vända när ingen öppnade dörren till tvårummaren på Augustenborg i östra Malmö. I stället kunde störningarna inifrån lägenheten fortsätta, till grannarnas förtret.

Av tipsen från grannarna drog hyresvärden MKB slutsatsen att det inte handlade om någon vanlig olovlig andrahandsuthyrning. Det rörde sig så mycket folk i och omkring lägenheten att MKB menade att det måste röra sig om någon typ av hotellverksamhet eller madrasslägenhet. Hyresgästen hyrde ut svart enbart i syfte att tjäna pengar, ansåg hyresvärden.

Läs ocksåKommunen fortsätter neka hyresgäster med svartkontrakt bidrag - väntar på fler domarSkylt på Uppsala station: UPPSALA Välkommen hit Välkommen hem

Madrasslägenheter är ett begrepp som används för att beskriva lägenheter som fungerar som en slags sovcentraler. Det kan handla om lägenheter där hyresgästen inte bor kvar och bostaden istället fyllts med sängar eller madrasser och där personer betalar per dygn för att få en sovplats. Eller om andra som kontrollerar flera bostäder och hyr ut som hotell för tusentals kronor per person och månad. Det beskrivs ofta som en symbol för trångboddhet och sker utan fastighetsägarens godkännande eller kännedom.

Hyresvärdens egen utredare besökte den aktuella lägenheten ett femtontal gånger enbart i syfte att samla bevis. Och eftersom olika personer öppnade vid olika tillfällen fick MKB till slut ihop tillräckligt med stöd för sina misstankar och för att kunna driva fallet vidare. För trots att mannen varnades flera gånger fortsatte den olovliga uthyrningen. Det ansåg MKB som i våras därför fick nog och sade upp mannen. Nu har fallet avgjorts av hyresnämnden.

Under förhandlingarna i nämnden nekade hyresgästen till anklagelserna om att han skulle bedriva någon typ av madrassboende. Han menade att han visst bodde i lägenheten även om han inte vistades där särskilt ofta utan körde taxi eller sov hos kompisar. I stället hade han släktingar och vänner som hälsade på och som han inte kunde neka sovplats. Han berättade även för nämnden att han hade flera madrasser i lägenheten. Men nämnden köpte inte mannens förklaring. Hyresnämnden fäste större tilltro till utredarens vittnesuppgifter än de som kom från hyresgästen. Att hyresgästen hävdade att en ”inneboende” skulle vara en släkting när de två hade bakgrund från två olika länder hjälpte inte heller hans trovärdighet, konstaterar hyresnämnden i sitt beslut.

Läs ocksåInte bevisat farligt för grannarna - hyresgäst med explosiva ämnen får bo kvar

Hyresnämndens bedömning var att misskötseln, det vill säga den olovliga andrahandsuthyrningen, var av så pass allvarlig art att förstahandshyresgästen nu tvingas flytta.

 

Fakta: Skärpt syn på andrahandsuthyrning

Hösten 2019 skrevs lagstiftningen om. Detta gäller idag:

  • Andrahandshyran får inte vara speciellt mycket högre än vad hyresgästen själv betalar. En höjning på max femton procent för möblering är möjlig.
  • Andrahandshyresgäster kan begära tillbaka överhyra två åt bakåt i tiden, tidigare var det bara ett år.
  • Den som hyr ut svart kan förlora kontraktet direkt, utan varning eller chans att rätta till felet. Det samma gäller om hyran i andra hand är för hög.
  • Olovlig uthyrning, i dagligt tal svartuthyrning, i kombination med överhyra är numera ett brott som i värsta fall kan leda till två års fängelsestraff.
Läs också Rektor Galatia hyrde ut på deltid - nu mister hon sin lägenhet: "Visste inte att det var fel" Malmövärd planterar 500 träd Råttor och kriminella intog lägenhet i Mölndal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.