Annons

”Gratiskanaler” kan försvinna – så drabbas hyresgäster av okända teknikskiftet

Nyheter Tiotusentals tv-apparater kan närsomhelst bli värdelösa. När marknätet uppdateras kan du som har en mottagare som är äldre än 13 år riskera att få svart i rutan – även för de tv-kanaler som är gratis.
Ingen bild på tv:n, gammeldags testbild, marknätet uppdateras, tv
Foto: pigsels.com
Slut i rutan. När det marksända tv-nätet uppgraderas kan det drabba dig som har en äldre tv eller digital-box. Du kan behöva köpa ny utrustning för att kunna fortsätta se på marksänd tv.

Statliga Teracom håller på att uppdatera nätet för markbundna tv-sändningar så att de enbart ska gå att se i HD-kvalitet. Det gör att tittare i det analoga marknätet, som har en tv som är äldre än från 2008 ställs inför ett val: köp en ny tv eller en digital-box som stödjer den så kallade MPEG4-tekniken, annars kan tablå-tv:n vara ett minne blott.

Kolla om du har fiber eller kabel-tv

Hur många av landets hyresgäster som berörs av teknikskiftet finns det inga uppgifter på. De allra flesta har tv i dag via fiber eller via det digitala kabel-tv nätet och behöver inte bekymra sig. Sannolikt finns de flesta som påverkas av teknikskiftet på landsbygden och bor hos hyresvärdar som ligger efter vad gäller teknikutveckling, samt dem som hyr villor som saknar fiber eller kabel-tv-anslutning. Ola Vigström, vid Myndigheten för press, radio och tv, uppskattar att det kanske är 10 000 hushåll som berörs. I dag är det totalt omkring 400 000 hushåll som tar emot tv via marknätet.

– Det kan vara en knivig situation, kanske framför allt för äldre människor. Informationen har varit bristfällig och kommit försent, säger Ola Vigström.

Även ”gratiskanaler” kan försvinna

Uppdateringen i nätet sker nu under oktober månad. Tillhör du dem som fått svart i rutan är på väg att åka till tv-affären kan det vara värt att slå en halvhalt. Kanalerna har bytt frekvens i och med teknikskiftet och du behöver därför göra en ny kanalsökning. Exempelvis byter både ”gratiskanalerna” SVT1 och SVT2 kanalplats när sändningarna går över till enbart HD-format.

Annons

Även om de allra hyresgäster inte berörs i det ordinarie hemmet kan många få en oväntad överraskning – vid sidan av råttbajs och unken lukt – när det är dags att åka ut till fridshuset. Där är marksänd betydligt vanligare.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Ofta tar man ju gammal teknik till sommarstugan. Där kan det vara många som påverkas. Börja med att göra en kanalsökning. Om det inte funkar är det billigast att köpa en ny digitalbox, säger Ola Vigström.

marksänd digital-tv, uppdatering, HD-format, MPEG4
Kolla utrustningen. Tar du emot tv-signaler via marknätet och din tv eller digitalbox är äldre än från 2008? Då kan det inom kort bli svart i rutan.

På Sveriges allmännytta, som organiserar det kommunala hyresvärdarna, har Carl Ståhle, expert på digital fastighetsutveckling, inte fått några frågor om teknikskiftet.

Annons

– Nästan alla våra medlemsföretags hus har antingen tv via fiber eller det digitala kabel-tv nätet. Att tillhandahåll box och tv är hyresgästens ansvar, värden ska hålla med infrastrukturen för att ta emot tv-signaler. Men många leverantörer av tv erbjuder ju en box gratis till sina kunder, dessutom är det allt färre som kollar på tablå-tv. Jag har förståelse för att några hyresgäster kommer att komma i kläm vid olika teknikskiften och de försöker bostadsbolagen hjälpa så mycket som möjligt, säger Carl Ståhle.

Läs ocksåNej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige
Fakta: Du kan påverkas när marknätet för tv uppdateras

Hur vet jag om det finns risk att jag påverkas av övergången till HD-format ?
–  För det första ska du titta på tablå-tv via marksänd tv. Det vill säga du ha en traditionell tv-antenn och en digitalbox. Om du misstänker att din tv eller digital-box är äldre än från 2008 kan det bli svart i rutan inom kort.

Min tv har slutat att fungera, är det bara att åka och köpa ny box eller tv nu?

– Nej! Börja med att göra en kanalsökning på tv:n eller boxen.

Verkar som jag måste köpa en ny digital-tv box. Vad kostar en sån?

– De billigaste på jämförelsesajten Pricerunner kostar mellan 300 och 500 kronor.

Jag tittar på tv via fiber eller via kabel-tv nätet. Kan jag drabbas av uppdateringen?
– Nej, då kan du lugnt fortsätta titta på tablå-tv.

Läs också Tv-kritikern Johan Croneman blickar inåt Eriks tv var för gammal för digitaliseringen - tvingades köpa en ny Fortfarande svart i rutan trots nämndbeslut 6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.