HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fortfarande svart i rutan trots nämndbeslut

Nyheter Makarna Nilsson i Luleå älskar att titta på sport på tv. Men sedan 2018 är det svart i rutan. Hyresnämnden har slagit fast att hyresgästerna har rätt att få tillbaka tv-kanalerna. Men värden har varken åtgärdat problemet eller överklagat.
Foto: Ulrika Vallgårda
Hamnat i kläm. Efter att värden hamnat i konflikt med tv-bolaget sa han upp avtalet – något som går ut över hyresgästen Stefan Nilsson som blev av med sina kanaler.

De flesta av ärendena på Svarta listan handlar om undermåligt underhåll, fuktskador som inte åtgärdas och värdar som inte betalar räkningarna så att hyresgästerna riskerar att stå utan el, värme och vatten.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs ocksåTvist om tv-kanaler blir hyresförhandlingtv-kanaler försvann

För Stefan och Gun-Britt Nilsson handlar bristen i boendet om den kanske vanligaste formen av underhållning innanför hemmets väggar: Att titta på tv. Makarna Nilsson är hängivna fantaster av att titta på sport. Helst friidrott, skidåkning och skidskytte.

I över 20 år har hyresradhuset i centrala Luleå försetts med tv-kanaler via en kabel-tv-förening med ett generöst utbud av sportkanaler.

Men efter att värden Gunnar Bröms hamnat i en dispyt med kabel-tv-föreningen om betalningen för tjänsten så sa värden upp avtalet och makarna Nilsson tappade alla tv-kanaler. I dag kan de enbart titta på SVT play och TV4 play på datorn via ADSL, det vill säga telefonnätet.

Läs ocksåHyresgäster får fortsätta betala för tv-kanaler som försvann

– Det känns så trist. Vi är riktiga entusiaster av individuella idrotter. Hockey är vi inte så intresserade av trots att vi bor i Luleå.

Värden Gunnar Bröms menar att han betalt avgiften för hela 2019 på omkring 2 400 kronor till kabel-tv-föreningen utan att tv-signalen satts på, därefter sades
avtalet upp. Han har erbjudit hyresgästerna att sätta upp en traditionell tv-antenn med digital-box och ett grundutbud av kanaler, men det tycker makarna Nilsson blir en avsevärd försämring.

I dessa tider kan såväl kabel-tv som antenn på taket tyckas vara gårdagens teknik. Men fiber finns inte i radhuset. Det torde bli avsevärt dyrare att dra in nu i efterhand än när erbjudande om anslutning gick ut till alla hushåll.

Läs ocksåSå streamar du dina favoriter i tv:n

När hyresnämnden gjorde sin bedömning lutade man sig mot det som står i kontraktet. ”Hyresvärden bekostar inom området internt tv-nät”. Det tolkas som att makarna Nilsson hyrt lägenheten med kabel-tv inkluderat i hyran. Värden behöver dock inte låsa sig vid att komma överens
med kabel-tv-föreningen. Andra tekniska lösningar anses godtagbara.

Det tycks dock som att läget är låst.

– Jag har erbjudit hyresgästerna tv via antenn. Ska jag dra in fiber behöver jag höja hyran. Hyresnämnden får väl berätta hur jag ska göra. Jag anser att jag gjort vad jag kunnat, säger Gunnar Bröms.

Han har emellertid inte överklagat beslutet. Tiden för att åtgärda bristen har gått ut och makarna Nilsson får fortfarande nöja sig med att streama SVT och TV4. Hyresvärden hamnar därmed på Hem & Hyras svarta lista.

– Jag kan tycka att hyresnämnden är tandlös när värden inte följer beslutet, säger Stefan Nilsson. En väg för att sätta tryck på värden är att ansöka om vite. Nyligen skickades en sådan ansökan in.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.