Annons

Hackad hemsida gör det svårt att betala hyran i Borås

Borås Hyresgästerna hos kommunala Bostäder i Borås har svårt att betala hyran. Orsaken är att bolagets hemsida har hackats. Sidan ligger nere sedan annandag jul.
Kollage med bild på den tillfälliga landningssidan och Bostäder i Borås kommunikationschef Sophia Jonsson.
Foto: Bostäder i Borås
Ända sedan annandag jul ligger Bostäder i Borås webbplats nere efter ett dataintrång. "Vi har kommunicerat med våra hyresgäster via en tillfällig webbplats och nyhetsbrev", säger kommunikationschef Sophia Jonsson.

Den som försöker gå in på Bostäder i Borås webbplats hamnar just nu på en tillfällig landningssida med information om att bolaget utsatts för ett dataintrång. Attacken upptäcktes den 26 december och först nästa vecka tror kommunikationschef Sophia Jonsson att den ordinarie sidan ska fungera igen.

Bolaget har omkring 6 500 lägenheter och intrånget har gjort det svårt för hyresgästerna att betala hyran.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Hyresgästerna har inte kunnat logga in på Mina sidor via vår webbplats. Vilket har varit besvärligt för de hyresgäster som inte redan hade betalt sin hyra. Men tack vare en snabb uppstart av affärssystemet kunde vi hjälpa hyresgästerna att få ut sitt OCR-nummer via telefon, säger Sophia Jonsson.

Även bokningen av de digitala tvättstugorna låg till en början nere.

– Därför öppnade vi snabbt upp för manuell bokning, innan vi var tillbaka till digital bokning, säger Sophia Jonsson.

Annons
Läs ocksåEx-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområdenGenc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.

Det är inte första gången som Bostäder i Borås utsätts för så kallad cyberkriminalitet. Även i september skedde ett intrång. Då låg webbsidan nere i 15 dagar. Det är oklart om det är samma förövare som ligger bakom intrånget denna gång.

– Då skrev förövarna att vi skulle kontakta dem på en anonym e-postadress, och vid sådana här händelser har vi förstått att det är väldigt svårt att veta vilka de är, säger Sophia Jonsson.

Efter IT-attack i september förstärkte Bostäder i Borås säkerheten kring sina system. Ett arbete som gjort att man snabbt kunde återskapa all data från sina servrar.

Läs ocksåAvslöjanden om Bostäder i Borås chockar hyresgäster: "Trodde de var noga med att följa lagen"Det stormar om Bostäder i Borås. Abdirahman Jama, Hyresgästföreningen beklagar att förtroendet för bolaget naggas i kanten.

– All data från våra backup servrar kunde läsas tillbaka på ett dygn, vilket gjorde att vi kunde starta upp vårt affärssystem internt på kontoret och på så vis hjälpa våra hyresgäster med diverse frågor, säger Sophia Jonsson.

Annons

Varför tror du att ni drabbats? 

–  Cyberkriminalitet i from av Ransomware-attacker blir allt vanligare i samhället och det drabbar alla. Bara det senaste året har ju både Coop och Kalix-kommun varit utsatta. Och mörkertalet är stort. Våra It-experter ser en kraftig ökning och jag tror att vi alla kommer behöva investera mer i vår säkerhet både som bolag men även privat, säger Sophia Jonsson.

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.