Annons

Hans varmvatten är grönt

Norrköping Grönt kranvatten oroar och ställer till bekymmer för hyresgäster på Urbergsgatan i Norrköping.
Foto: Hans Johnsson
Så här har vattnet sett ut hemma hos Hans Johnsson i Vilbergen, Norrköping, sedan julafton.

– Vi har haft det så här sedan julaftons morgon, säger Hans Johnsson som bor i det ena av de två drabbade husen på Urbergsgatan 81-97 i området Vilbergen.

Det är varmvattnet som är grönfärgat och även om hyresvärden Rikshem har försäkrat att vattnet är ofarligt så vill Hans Johnsson inte använda det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag värmer kallvatten i micron när jag ska tvätta mig och tvätta håret. Det är jättebökigt.

När Hans Johnsson har kontaktat värden har han fått beskedet att orsaken till missfärgningen är en värmeväxlare som har gått sönder.

– Det värsta är att de inte kan säga något om hur länge det ska vara så här, säger Hans Johnsson, som tycker att han och övriga hyresgäster bör kompenseras genom sänkt hyra.

Annons
Läs ocksåRikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdelEn delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.

Malmstaden Borgs sålde nyligen de berörda husen till företaget Rikshem, men det är fortfarande Malmstaden Borgs som sköter förvaltningen. Stefan Timan, som är chef för bostadsfastigheter hos Rikshem, bekräftar att boven i dramat är en trasig värmeväxlare.

– Fjärrvärmeleverantören Eon brukar skicka ut färg i systemet några gånger om året för att man ska kunna upptäcka om det finns några läckor. Och det gjorde det, inte bara hos oss utan även hos Hyresbostäder och en del andra värdar.

Enligt Stefan Timan är förfarandet helt normalt, men han tycker att det är olyckligt att provet genomfördes lagom till jul.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

– En ny värmeväxlare är beställd, men på grund av helgerna är det extra lång leveranstid.

Annons

Han har inte fått något besked om när den nya utrustningen kan vara på plats.

Någon ekonomisk kompensation blir det inte för hyresgästerna.

– Nej, det här är inget men i nyttjanderätten eftersom den gröna färgen är helt ofarlig. Det är ett livsmedel som man använder som färgämne och det är inga problem att använda vattnet som vanligt. Däremot kan jag förstå att man tycker att det ser otrevligt ut, säger Stefan Timan.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.