HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här finns något för alla och envar

Norrbotten Mycket hamnar på soptippen. Naturen tar stryk. Samtidigt finns det många som inte har råd att köpa saker. Här är den lokala hyresgästföreningen som löst båda sakerna.

Det är en lugn och stilla dag på Örnäset i Luleå. Ett bostadsområde som växte fram när den tunga industrin behövde arbetare. Nu bor alla möjliga människor i husen, som står stadigt där längs Edeforsgatan, Vretvägen och Metargränd.
Utanför en av dörrarna på Vretvägen, står en skylt som berättar att här finns ett återbruk. En trappa ner, i källaren, hörs prat och skratt från en lokal i ena änden av korridoren. Där inne är det fullt av saker. Kläder, kökssaker, leksaker och mycket annat. Några besökare går runt och tittar, någon fikar.

– Tanken på det här dök upp för något år sedan. Att återbruka saker i stället för att slänga det, berättar Åsa Segerlund från den lokala Hyresgästföreningen Tången, Tygeln och Trumman.
– Från början tänkte jag också på mat. Men det visade sig att det finns sådant redan. Att återbruka saker blev det i stället.
För Åsa Segerlund är tanken bakom återbruket inte något nytt. Hon har under lång tid samlat in saker och skänkt till kvinnojouren. Främst för att hjälpa behövande, men också på grund av miljön.
– Det kastas för mycket i samhället. Många gånger hela och fina saker. Det ser vi inte minst här, säger hon.
– Behovet var så tydligt, så vi körde på. Vilket har varit verkligen jättekul. Det är så många som kommer för att lämna in saker eller kanske hitta något som behövs.

Läs ocksåHFAB säger nej till byte

Eller också är det bara en stunds samvaro som lockar. För samtidigt serveras kaffe med dopp. Den sociala biten är minst lika viktig, något den lokala hyresgästföreningen tagit fasta på vid andra tillfällen och aktiviteter. Som en aktivitetsdag för området, ett bokcafé och mycket mer. Föreningen knyter på olika sätt ihop området och ingen utesluts.
– Ingenting kostar här. Det är för att vi ska kunna nå alla som vill och behöver, säger Åsa Segerlund.
Det är viktigt för Åsa Segerlund att alla inkluderas. Hon minns till exempel den glädje ett par med missbruksproblematik visade vid sitt besök.

– Att få känna sig välkomna var en sak som inte tillhörde deras vardag. Att dessutom kunna hitta saker som behövdes i hemmet och få det, var också glädjande. De var så tacksamma, berättar Åsa Segerlund.
– Vi stänger inte dörren för någon.
Vad är det då besökarna är ute efter? Barnfamiljer kan komma med urvuxna kläder och leta efter kläder i rätt storlekar. Andra letar kanske efter lite saker till köket eller bara någon prydnadssak.
– Några studenter blev jätteglada över att kunna hitta saker till sin studentbostad, berättar Åsa Segerlund.
– Överhuvudtaget når vi rätt människor med det här. Samtidigt ser vi till att det inte slängs saker som fungerar.
Återbruket är öppet två dagar i veckan. Men Åsa Segerlund poängterar det där med att alla är välkomna:
– Därför kan vi givetvis öppna extra om någon inte kan eller vågar komma på ordinarie öppettider.

Fakta: Att synas är att finnas

• Många har konton på sociala medier. Berätta om er aktivitet eller verksamhet där. På så sätt nås många.
• Alla har så klart inte en dator eller smart telefon. Så glöm inte vanliga lappar i trapphus och på anslagstavlor.
• Sätt också upp skyltning kring aktuell lokal. Även inne i huset, så att det blir lätt att hitta.

Fakta: Några tips på vägen

• Det viktigaste när en vill ha en återkommande verksamhet, är en bra lokal. Prata med värden och förklara behovet. Vatten och kylskåp är till exempel bra.
• Skaffa lådor, till exempel bananlådor, så att saker kan sorteras och blir lätta att hitta.
• Klädställningar och galgar är bra. Galgar kan finnas hos till exempel Röda Korset.

Fakta: Exempel på saker som kan återbrukas

• Kläder, leksaker, köksutrustning, böcker och prydnadssaker fungerar. Även elektronik kan efterfrågas.
• Se till att allt som tas emot är helt och rent. Även om det är gratis, ska ju sakerna fungera.
• Egentligen är det bara fantasin som sätter gränsen. Det en inte vill ha, kan nästa ha letat efter länge.

Fakta: Hyresgästföreningen på Örnäset

Lokala hyresgästföreningen Tången, Tygeln och Trumman på Örnäset i Luleå är en väldigt aktiv förening.
Återbruket är en fast aktivitet. Här finns även ett bokcafé. Ett försök, som blev lyckat,var en aktivitetsdag för området. Där bjöds det på hamburgare, musik, loppis, graffittimålning och mycket annat.
För att påverka hyresvärdarna i området har det skapats en grupp på Facebook där upprustningsbehov samlas ihop.

Läs också Norrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors Miljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter Bernt fick vänta två år på badrum - huset blev tvångsförvaltat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.