HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här kan du få skilsmässoförtur

Nyheter Nyseparerad eller i skilsmässa? Då kan du i bästa fall ha rätt till förtur i bostadskön. En handfull kommuner hjälper om barn riskerar att hamna i kläm.

För bara 20 år sedan kunde merparten av Sveriges kommuner erbjuda förtur i bostadskön till grupper som ansågs vara i särskilt behov.
En sådan grupp var familjer som genomgick en skilsmässa. Förturerna skulle underlätta föräldrarnas livspussel och förkorta lidandet för eventuella barn i samband med uppbrottet.

I takt med att bostadsbristen ökat har förturerna blivit en ovanligare företeelse. På vissa håll har de avvecklats efter klagomål från dem som stått länge i kö, på andra håll har förturerna tynat bort av det enkla skälet att det saknas tillgängliga lägenheter.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Med hjälp av årets bostadsmarknadsenkät från Boverket har Hem & Hyra kartlagt var man fortfarande kan få hjälp vid en skilsmässa.

Totalt svarar bostadsbolagen i 15 av landets 290 kommuner att de erbjuder bostad extra snabbt till nyseparerade. Det är två värdar färre än för två år sedan.

Ett av bolagen är Eksjöbostäder i Småland. Louise Berglund, uthyrare, förklarar att förturssystemet dock inte innebär någon garanti för omedelbar bostad.

Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

– Vi hjälper i den mån vi kan, om vi har en ledig lägenhet utan flera års väntetid som passar. På samma sätt har vi också näringslivsförtur, om man till exempel har fått ett jobb på orten.

Majoriteten av värdarna som ger skilsmässoförtur kräver att vissa villkor uppfylls. De flesta hjälper bara till om det finns minderåriga barn inblandade. I Gävle måste dessutom minst ett barn ha en funktionsnedsättning.

Är uppbrottet präglat av våld eller hot kan du hänvisas till en särskild, social förtur. Så är fallet till exempel hos Pajalabostäder.

Läs ocksåLycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer"

Men även om din kommun på papperet inte erbjuder någon formell skilsmässoförtur kan det vara lönt att höra av sig när det uppstår en familjekris.

Lindesbergsbostäder norr om Örebro försöker hantera varje rop på hjälp som ett separat ärende.

– Vi har ingen förtur men försöker vara behjälpliga och lösa situationerna när de uppstår. Och så har vi ju ett nära samarbete med socialförvaltningen, säger bostadsförmedlaren Annelie Bergqvist.

Fakta: Här finns skilsmässoförtur

Arvidsjaurhem
Arvika fastighets AB
Eksjöbostäder
Gotlandshem
Gavlegårdarna, Gävle
Hällefors bostads AB
Karlstads bostads AB
Malåbostaden
Matarengihem, Övertorneå 
Norra Dalarnas fast., Älvdalen
Sotenäsbostäder
Tingsrydsbostäder
Torsby Bostäder
Värmdöbostäder
Öbo, Örebro 

Källa: Boverket/Hem & Hyra

Läs också Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.