HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hård kritik mot att Haninge Bostäder får böta 10 miljoner

Haninge Haninge Bostäder krävs på 10 miljoner i böter för att bolaget inte upphandlade ett byggprojekt. Men bolagets vd Christoph Vejde, är kritisk till beslutet.

Meningarna mellan Konkurrensverket och Haninge Bostäder går minst sagt isär. Myndigheten har ansökt om att förvaltningsrätten ska döma ut maxbeloppet när det gäller böter, tio miljoner kronor, för att bostadsbolaget har genomfört en otillåten direktupphandling av 90 hyresrätter i Vega.
– Haninge Bostäder har hakat på ett upplägg där de har köpt 90 nyproducerade lägenheter av ett byggbolag istället för att göra en  upphandling där fler byggbolag får vara med och konkurrera om byggprojektet, säger Magnus Ehn på Konkurrensverket.

Det kritiserade upplägget går, enligt Magnus Ehn, ut på att Haninge Kommun gett förköpsrätt till mark i stadsdelen Vega i Haninge till byggbolaget HMB med kravet att det ska byggas 90 hyresrätter på marken. HMB har sedan ingått avtal med sitt nybildade dotterbolag Vega Norra Parken AB om att utföra byggentreprenaden på området, varefter HMB gått till det kommunala bostadsbolaget Haninge Bostäder och erbjudit dem att köpa dotterbolaget Vega Norra Parken AB, vars enda innehåll var byggandet av 90 färdiga hyresrätter, för 136 miljoner kronor.
– Vi anser att man har skapat det här upplägget för att ge HMB ensamrätt att bygga lägenheterna utan att andra bolag får vara med och konkurrera. Det är ganska uppenbart med tanke på att det bara gick några dagar efter att avtalet om byggentreprenaden ingicks som Haninge Bostäder köpte bolaget Vega, säger Magnus Ehn.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

Christoph Vejde, vd på Haninge Bostäder, hävdar att det vid tidpunkten bara fanns det ett markområde inom Vegas detaljplan nr 1 som kunde bebyggas med hyreshus. Ett byggbolag hade förköpsrätt på tomten och erbjöd Haninge Bostäder att köpa ett färdigt byggprojekt med 90 lägenheter.
– Detta är ett vanligt förfarande när byggbolagen äger marken. Att upphandla byggentreprenaden från ett annat byggbolag blir därmed inte möjligt. Vi har gjort allt rätt och lite till och jag är besviken över att misstänkliggöras av Konkurrensverket. Jag förstår inte Konkurrensverkets beslut, säger han.

Han hävdar att Haninge Bostäder inte är ensamma om att köpa definierade bostadsprojekt på detta vis. – Jag vill inte peka ut enskilda bolag men jag gissar på att mer än 30 procent av alla nya lägenheter som byggs av kommunala bostadsbolag i Stockholms län har tillkommit på detta sätt.

 

Läs ocksåFå skyddsrum i nya stadsdelarCarolina Llanos och Anders Thorsted med Astrid, tre veckor, i vagnen bor i den nya stadsdelen Rosendal i Uppsala, som har vuxit fram efter att Sveriges skyddsrum byggdes.
Läs också Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter Pensionären Jonnys garageavgift höjdes med 68 procent: "Jag fick en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.