Annons

Helsingborgsprojekt: Byt ut papperspåsen för matavfall

Helsingborg Byt ut alla papperspåsar för matavfall i Helsingborg till biopåsar. Den slutsatser drar Hyresgästföreningen efter ett projekt på Drottninghög med 400 hyresgäster.
Foto: Mikael Malmborg/Petra Martinsson
Lars Fridh är själv miljö- och energikonsult och har hållit i Hyresgästföreningens projekt där också Helsingborgshem och NSR, Nordvästra Skånes Renhållning, har varit delaktiga.

Under ett år fick cirka 200 lägenheter använda de vanliga papperspåsarna. 200 andra fick använda en biopåse. Initiativtagare var Hyresgästföreningen ”Hyresgäster i Helsingborgshem”.
– Vi har inte kunnat påvisat att det ökade själva sorteringen i någon större grad men resultaten är ändå positiva. Biopåsen luktar mindre, är enklare, mer hygienisk för både hyresgäster och sopåkarna, säger Lars Fridh, aktiv i Hyresgästföreningen och i projektet.

Med i projektet har också Helsingborgshem och NSR, Nordvästra Skånes Renhållning, varit. Helsingborgshem skriver i slutrapporten: Ur användarperspektiv (kundnöjdhet och arbetsmiljö) är vi positiva till ett eventuellt införande av bioplastpåsar till hela beståndet förutsatt att det är till en rimlig kostnad, lätt att urskilja från vanlig plastpåse samt inte bidrar till ökad negativ påverkan på miljön (utifrån ett livscykelperspektiv eller om påsen innehåller fossila råvaror).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

NSR noterar: NSR är gärna med och fortsätter utveckla en ny typ av ”bärare” för matavfall, då vi ser en tydlig nöjdhet med bioplastpåsarna hos de som källsorterar, fastighetsvärdarna samt renhållningspersonal.

Annons

Man skulle kunna tro att om alla är överens är det vara att byta. Men så enkelt är det inte. En uppskattning är att det används 35-50 miljoner påsar på ett år i Helsingborg som kostar 25-30 öre styck. Idag är också sopprocessen anpassad för papperspåsen.
– Det är bekvämt att inte ändra. Vi kommer nu att jobba för ett byte, säger Lars Fridh.

Biopåsen som har använts är nedbrytbar och komposterbar. Till största delen är den gjord av kalk och vegetabilisk olja.

Annons
Läs ocksåHyresgäster i Helsingborg testar nytt sätt att sortera matavfall
Läs också Bostadsbolag på efterkälken börjar sortera matavfall När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.