HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hem & Hyras dokumentärserie: Så upplever äldre coronaisoleringen

Nyheter När Kerstin, 80 år, tänker på att coronapatienter inte kan andas får hon panik. Och Bengt som är 73 berättar att han har gått ner 12 kilo under epidemin, eftersom dottern tagit över ansvaret för matinköpen. De är två av alla röster från äldre hyresgäster i karantän. Se Hem & Hyras uppmärksammade dokumentärserie.
Foto: Gry Ellebjerg
Gerd Andersson.

Den 16 mars uppmanade Folkhälsomyndigheten äldre att stanna hemma. I Sverige bor nästan en halv miljon hyresgäster som är över 70 år. Hem & Hyras journalist Gry Ellebjerg bestämde sig för att ta reda på hur den nya verkligheten upplevdes av några av dem.

I en serie minidokumentärer på några minuter får vi bland annat möta Saimi som längtar efter att kramas, Gerd som hoppas få dö ungefär på samma sätt som sin mamma, och Bengt som har tappat i vikt sedan dottern tog över matinköpen (”om jag skriver upp dajm så köper hon inte det, utan grönsaker i stället”).

Läs ocksåKaffe, kakor och håll ut!
Kerstin Jacobsson och Saimi Nilsson.

Hur har du upplevt mötena och samtalen med de äldre, Gry Ellebjerg?

Annons

− Det har varit sorgligt ibland men också stärkande och vackra samtal. De är inte immuna mot ångest eller rädsla för att smittas. Men de accepterar att livet har ett slut. Som Gunilla i serien säger: ”Jag vill inte dö men något ska man ju dö av.”

Vad har förvånat dig mest?

Läs ocksåGerd Andersson är inte rädd för att dö

− Att de är så coola och fokuserar på det de kan göra någonting åt. Jag vet inte om det beror på att de levt länge men de verkar veta att tuffa perioder kommer och går. Det är ok! Man biter ihop, fortsätter leva och så är det inte mer med det. De flesta kvinnor jag träffat har ägnat sig åt handarbete och det verkar ge dem ett inre lugn samtidigt som det resulterar i något konkret. Det verkar vara ett jättebra sätt att handskas med livet på.

Annons

Serien kommer att sändas i totalt tio avsnitt. Se de första fem delarna delarna här.

Bengt Kjellander.

Röster från isoleringen
Läs också Bengt har gått ner i vikt – och fått ett dyrare klädkonto Håll avstånd, tack! Harriette längtar efter att plocka ramslök med barnbarnen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.