HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hemlös man fick rätt att hyra sovsäck

Nyheter En hemlös man fick nej när han sökte bidrag för att hyra tältutrustning. Socialen hänvisade till att han kunde bo på vandrarhem. Det var fel, enligt en ny dom.

Den kalla vintern 2011-2012 bodde mannen i ett enkelt, läckande tält och sov i den billigaste typen av sovsäck på ett gammalt liggunderlag. 

En bekant skaffade då bättre sovsäck, liggunderlag och en ryggsäck för 6 000 kronor och hyrde ut utrustningen till den hemlöse mannen. Uppgörelsen var att han skulle betala 3 000 kronor i månaden i hyra. Mannen gick till socialkontoret i sin kommun i Stockholmstrakten och ansökte om bidrag till boendekostnader, men fick nej.

Läs ocksåHemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra"Hemlös som sitter på en bänk på en tågstation

Socialnämnden ansåg att det inte var rimligt att betala för en lösning som var så dyr i förhållande till boendestandarden och som inte kunde tillgodose skäliga levnadsvillkor. Han kunde i stället få bistånd till annat, tillfälligt boende, enligt nämnden.

Men mannen ville inte bo på vandrarhem, med motiveringen att det är tråkigt. Sedan han överklagat socialnämndens beslut, först till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten i Stockholm, har han nu fått rätt.

Annons

Kammarrätten slår fast att det är en självklar utgångspunkt att den enskilde individen har rätt att bestämma var han eller hon vill bo. Man har rätt till skälig levnadsnivå, men den som väljer en lösning som inte uppfyller de kraven kan  inte nekas bistånd på grund av det.

Läs ocksåSvalt intresse för statliga pengar – men Uppsala ger Bostad först en ny chansSkylt på Uppsala station. Uppsala kommun ger Bostad först en ny chans. UPPSALA Välkommen hit Välkommen hem. i Bakgrunden tågperrongen med ett tåg.

Förvaltningsrätten hade hänvisat till att man inte behöver ge bidrag till boende som är hälsovådligt. Men kammarrätten avfärdar det argumentet eftersom socialnämnden inte hade bevisat att det skulle vara skadligt för mannen att tälta. 

Efter en annan dom i fjol fick mannen också rätt till socialbidrag för att köpa en egen tältutrustning.

Annons
Läs också Här är intresset störst för statliga pengar till Bostad först Arboga enda nya kommunen i länet i Bostad först-satsning Förbjöd kvinna sällskap och öl hemma – läxas upp rejält av JO

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.