HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

HFAB kan ombilda på Andersberg i Halmstad

Halmstad Halmstad kommun vill ha fler bostadsrätter på Öster och Andersberg. Det kommunala bostadsbolaget HFAB har fått uppdraget. Ombildningar kan bli aktuella.
Idag finns bara hyresrätter på Andersberg. Det vill politikerna ändra på. Vilka lägenheter som kan bli aktuella för ombildning är långt ifrån klart. Foto: Petra Martinsson

Kommunstyrelsen i Halmstad har satt som mål att öka antalet bostadsrätter eller bostäder med äganderätter på Öster och Andersberg, som idag domineras av hyresrätter. HFAB har fått uppdraget att se över hur det ska gå till.

Så långt har HFAB sålt tre hus på Maratonvägen till HSB som avser att riva ett av husen för att sedan bygga ett 30-tal bostadsrätter. Affären är inte riktigt i hamn förrän en ny detaljplan vinner laga kraft.

Läs ocksåSlarv stoppade matsortering - nu görs ett nytt försök

Nu har HFAB också börjar undersöka intresset och förutsättningarna för att ombilda ett antal hyresrätter till bostadsrätter.

– Vi vill ta det i maklig takt och har ännu inte ställt några konkreta frågor. Vi har börjat pratat lite med hyresgästerna på olika möten. De som sedan eventuellt säger att de är intresserade måste vara helt säkra på vad det innebär, säger Ulf Nilsson, affärsutveckling- och kommunikationschef på HFAB.

Han kan inte uppskatta hur många lägenheter som kan bli aktuella att ombildas.

Läs ocksåOmbildningar av hyresrätter går på sparlåga i Göteborg

– Det är inte heller helt enkelt på Andersberg, så som området är byggt och det kan bli aktuellt med enskilda trapphus i fastigheterna, säger Ulf Nilsson.

Det förberedande arbetet väntas pågå under 2014.

Fakta: Här finns bara hyresrätter

Andersberg byggdes i slutet på 1960-talet som en del av miljonprogrammet och består enbart av flerfamiljshus. Här finns cirka 1 800 lägenheter, alla hyresrätter. Från början ägdes alla lägenheter av det kommunala bostadsbolaget HFAB. Efter en utförsäljning och nybyggnation (Terrasshusen) finns ytterligare två ägare i området.

Stora satsningar, såväl socialt som på fastighetsupprustningar har genomförts de senaste åren.

I ett dokument har kommunen slagit fast att ”Olika typer av upplåtelseformer motverkar även segregation, utanförskap och skapar en mer sammanhållen stad.”

Läs också Protester hjälpte - därför blev hel altanrivning bara halv Hyresgäster ska kunna leva klimatsmart: "Det är bråttom" Unika hyresradhus kan säljas - Sigtunahem vill ombilda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.